Русија

Пушков: Индија и Индонезија задале још један ударац империји долара

Становништво ове две земље, које напуштају долар у билатералној трговини, је пет пута бројније од становништва Сједињених Држава, казао је руски сенатор
Пушков: Индија и Индонезија задале још један ударац империји долараGetty © Photo by Leon Neal/Getty Images

Индија и Индонезија напуштају долар у билатералној трговини, ово је још један ударац империји долара, изјавио је сенатор Руске Федерације Алексеј Пушков, преносе "РИА Новости".

"Становништво ове две земље је пет пута бројније од становништва Сједињених Држава. Још један ударац империји долара. За његово квалитативно слабљење, наравно, биће потребно много таквих удараца, али их је све више", написао је Пушков на Телеграму.

Руски званичник је истакао да ће вероватно прва половина 21. века бити време постепеног уништавања Пакс Американа.

Наиме, у јулу је међуресорна радна група Резервне банке Индије (РБИ) у свом извештају навела да се улога америчке валуте у глобалном финансијском систему смањује. 

Како се наводи, тренутна неоспорна доминација долара почела је полако да еродира, док ће се економски поредак мењати, постепено удаљавајући се од употребе америчке валуте.

Претходно је бивши саветник шефа Пентагона пуковник Даглас Мекгрегор изјавио да би идеја о стварању нове валуте Индије, Кине и Русије могла такође да уздрма финансијску доминацију САД.

"Суштина је следећа - настаје нова ера. Више од 40 земаља је већ изразило жељу да користи ову нову валуту. Индија, Кина и Русија су у самом центру, у самом темељу свега овога, рекао је Мекгрегор за лондонски Јутјуб канал "Рил".

Како је навео, све ово изгледа као побуна против америчке финансијске доминације, која би за њу могла бити погубна на дуге стазе. 

image