Русија

Русија осујетила покушај терористичког напада на највећу нуклеарну електрану у Европи

Званичници саопштили да је експлозив пронађен у Нуклеарној електрани Запорожје
Русија осујетила покушај терористичког напада на највећу нуклеарну електрану у Европиwww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev/Argumenty i Fakty

Секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев рекао је данас да су руске снаге спречиле Украјинце да изведу терористички напад на нуклеарну електрану "Запорожје" и оставе суседни град Енергодар без грејања током зиме.

"Добили смо информације да су наше тајне службе осујетиле терористички напад на Нуклеарну електрану 'Запорожје'", рекао је Патрушев.

Регионални званичник из Запорожја Владимир Рогов рекао је агенцији РИА Новости да је украјинска влада покушала да организује напад.

Према његовим речима, у електрани је пронађен експлозив који је тамо постављен у неком тренутку од почетка руске специјалне војне операције у Украјини крајем фебруара до уласка руских снага у постројење у марту.

Портпарол запорошких власти рекао је агенцији да је Кијев желео да уништи грејну цев која иде до оближњег Енергодара, града са 52.000 становника и "остави популацију без грејања током зиме."

Украјинска служба безбедности (СБУ) је, према његовим речима, планирала да регрутује запосленог у електрани који би активирао бомбу.

Руске снаге заузеле су електрану након почетка руске операције у Украјини. Запорожје је у септембру гласало за уједињење са Руском Федерацијом.

Москва и Кијев се међусобно оптужују за гранатирање електране. Патрушев је рекао да украјинске снаге користе западно оружје како би гађале електрану чиме ризикују "глобалну катастрофу".

Он је додао да су се напади наставили и након што је тим Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) обишао постројење крајем августа.

"Нажалост, посета делегације ИАЕА електрани није довела до прекида напада на постројење, нити међународне осуде Кијева", рекао је он.

Русија такође оптужује Украјину да планира да активира такозвану "прљаву бомбу", експлозив са радиоактивним материјалима, и да за то окриве Моксву. Кијев, заједно са Сједињеним Државама и другим западним земљама, то демантује.

image