Русија

Сијарто: Русија и Мађарска потписале план за изградњу нуклеарке

Будимпешта никада неће подржати санкције против руске нуклеарне енергије, без обзира у који пакет буду укључене, поручио је шеф мађарске дипломатије
Сијарто: Русија и Мађарска потписале план за изградњу нуклеаркеwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Мађарска и Русија потписале су план рада за изградњу нуклеарне електране "Пакс 2", према којем је прикључење нових блокова на мрежу предвиђено за почетак 2030, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Данас смо потписали план рада за наредне године и на основу њега могу да кажем да ћемо почетком наредне деценије моћи да повежемо на мрежу нову нуклеарну електрану коју градим", казао је Сијарто на конференцији за новинаре са шефом "Росатома" Алексејем Лихачовим.

Лихачов је навео да је уверен да ће "изливање првог бетона у мађарској нуклеарној електрани 'Пакс 2' бити завршено до краја 2024. или почетком 2025. године, напоменувши да су радови у току".

Сијарто је нагласио да Мађарска "никада неће подржати санкције против руске нуклеарне енергије".

"Прелиминарни нацрт 12. пакета антируских санкција ЕУ не садржи ограничења против нуклеарне енергије. Будимпешта никада неће подржати санкције против руске нуклеарне енергије, без обзира у који пакет буду укључене", поручио је шеф мађарске дипломатије.

Крајем 2014. Русија и Мађарска потписале су документе о изградњи два нова енергетска блока са реакторским блоковима у нуклеарки "Пакс", по руском пројекту. Москва је за тај пројекат обезбедила Будимпешти државни кредит до 10 милијарди евра, док ће укупна цена радова износити 12,5 милијарди евра. 

Једина нуклеарна електрана у Мађарској, "Пакс", налази се 100 километара од Будимпеште и пет од града Пакса. Тамо раде четири реактора совјетског типа ВВЕР-440.

Тренутно станица производи скоро половину електричне енергије у земљи, а два нова блока ће удвостручити производњу.

Претходно су специјалисти "Роастома" саопштили да су започели радове на главној фази изградње нуклеарне електране "Пакс-2" у Мађарској.

image