Русија

Медведев Шолцу: Немац лаже и не црвени се од својих лажи!

Бивши председник Русије подсетио је данас да је Европа сама одустала од руских енергената на уштрб интереса својих народа, а све због мржње према Русији
Медведев Шолцу: Немац лаже и не црвени се од својих лажи!© Tanjug/Kay Nietfeld/dpa via AP

Тврдња немачког канцелара Олафа Шолца да је Русија крива за то што је испорука руског гаса у Европу обустављена је лаж, оценио је данас заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

Немачки канцелар Олаф Шолц тврди да је Русија изазвала раст цена гаса у Европи 2022. године пошто је руски председник Владимир Путин обуставио испоруку.

"Цене енергената су свуда порасле", рекао је Шолц, говорећи на конгресу Социјалдемократске партије Немачке о последицама рата у Украјини, који је почео у фебруару 2022.

Он тврди да је председник Русије Владимир Путин тај који је зауставио испоруку гаса кроз постојећи гасовод.

"Укупно је недостајало 120 милијарди кубних метара гаса у Европи", рекао је Шолц и додао да то има последице на цене, пренео је Тасс.

"Немац (Шолц) лаже и не црвени се! Сами су одустали (од руског гаса), сами су одбацили свој народ због мржње према Русији, а сада се извлаче и лажу!", написао је Медведев на мрежи "Икс".

Подсетимо, након прошлогодишњих напада на Северни ток, који је био директна спона за превоз гаса између Русије и Немачке, без посредника, испорука гаса Берлину знатно је отежана. Москва је затражила независну и објективну истрагу напада на гасовод, али јој то није омогућено. Ова истрага још увек је у току, а руска страна више пута до сада је истицала да Русија нема готово никакве податке о току истраге, као и да су САД у суштини саме признале да је напад био њихових руку дело. 

Управо су у Вашингтону пола године до терористичког напада говорили о томе да планирају да униште овај пројекат, подсетила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. 

С друге стране, и председник Русије Владимир Путин недавно је говорио о испоруци руског гаса Европи и том приликом изјавио да и сам не разуме најбоље политику ЕУ, будући да Унија данас дозвољава да се транзит гаса врши преко Украјине, али не и преко, на пример, Пољске, која је то онемогућила.

Путин је, затим, појаснио да је Кијеву још увек дозвољено да врши транзит руског гаса, јер за то добија од Москве новац који онда користи за своје војне потребе.

Због свих ограничења која су уведена против Русије у енергетском сектору, данас високу цену плаћа Европска унија, која је приморана да од других земаља, укључујући, пре свега, САД, купује гас по цени и до четири пута већој, него што је то био случај када су Европљани гас куповали од Москве. То додатно отежава економску ситуацију у Унији, будући да су се санкције уведене против Кремља као бумеранг вратиле ЕУ, што неретко истичу руски званичници. 

Такође, познато је да Европљани, упркос жестокој реторици, преко посредника купују руске енергенте, док Русија у исто време проналази нова тржишта на истоку. 

image