Русија

Песков: Санкције против руских дијаманата биле предвидљиве, али имамо начин да их заобиђемо

Исцрпљује се потенцијал оних области, у којима се могу уводити санкције, истиче портпарол Кремља
Песков: Санкције против руских дијаманата биле предвидљиве, али имамо начин да их заобиђемо© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Било је јасно да ће нови пакет санкција против Москве укључивати и мере усмерене против дијаманата, каже данас портпарол Кремља Дмитриј Песков и додаје да ће Москва заобићи те санкције, будући да постоје могућности за то.

"Било је предвидљиво, спремали су се за то. Не мислим да нема опција да се ове санкције заобиђу. Оне постоје и биће спроведене. У сваком случају, учинићемо све да заштитимо и осигурамо наше интересе", прокоментарисао је Песков.

Подсетимо, Европска унија јуче је објавила нови пакет санкција против Русије, који претпоставља нове економске и друге мере усмерене против 61 физичког лица и 86 организација, али и забрану увоза руских дијаманата. 

"Дванаести пакет санкција у целини сведочи да се исцрпљује потенцијал оних области, у којима се могу уводити санкције", истиче он, и поручује да је добар пример за сво "безумље санкција" то што су оне уведене и против руског друштва "Знање", које је, иначе, организација образовног карактера. 

Говорећи о замрзавању имовине руских одбрамбених предузећа, Песков додаје да то не представља велику опасност, будући да ове имовине у ЕУ и нема. 

Портпарол је, такође, прокоментарисао и мултинационалну операцију у Црвеном мору, коју је најавио шеф Пентагона Лојд Остин, након напада Хута на комерцијалне бродове. Песков није много желео да коментарише ове акције, али јесте истакао да Русија "не учествује у овој операцији". 

image