Русија

"Кома, дисбаланс и велико замрзавање односа": Дипломатија између Русије и Вашингтона испод нуле

До тренутног стања у билатералним односима довеле су одлуке америчког политичког руководства, али ми не желимо крах односа са САД, јер су ови односи од највећег значаја за безбедност у свету, поручује заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков
"Кома, дисбаланс и велико замрзавање односа": Дипломатија између Русије и Вашингтона испод нуле© Konstantin Kokoshkin/Global Look Press

Руско-амерички односи су запали у коматозно стање, а за то је крив Вашингтон, који је усвојио погрешну и опасну политику усмерену на наношење стратешког пораза Русији, рекао је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков за руски "Интерфакс".

У случају конфискације руске Русија би могла да прекине дипломатске односе са САД ако Вашингтон буде конфисковао руску имовину замрзнуту због рата са Украјином, изјавио је Рјабков.

Према његовим речима САД "не смеју да делују у илузији да се Русија грчевито држи дипломатских односа са њиховом земљом.

Русија је описала односе са САД као односе "испод нуле" због војне и финансијске помоћи коју САД пружају Украјини у рату.

Рјабков је рекао да Русија не би била та која би иницирала прекид дипломатских веза, али да би такав прекид могао бити подстакнут разним факторима.

"Окидач би могао бити конфискација имовине, даља војна ескалација, многе друге ствари. Не бих улазио у негативне прогнозе", рекао је он и додао да је Москва спремна за било који сценарио.

Поједини западни политичари позивају да се замрзнута руска имовина вредна око 300 милијарди долара преда Украјини, како би јој помогла у обнови њене ратом уништене економије.

Постојећи дисбаланс у руско-америчком дијалогу могао би се у сваком тренутку пореметити "несмотреношћу Вашингтона и, конкретно, несмотреношћу администрације која је тамо на власти".

Рјабков истиче да је НАТО, са САД на челу, у суштини агресивни блок, чија је политика пре и сада усмерена на слабљење Русије и њену деградацију као једног од постојећих центара моћи. Ипак, он поручује да, без обзира на све, Русија неће радити на урушавању односа са Вашингтоном, будући да сматра да Москва и Вашингтон данас имају "централну улогу у осигурању међународне безбедности и стратешке стабилности". 

Чињеница је да тренутни историјски моменат карактерише, у најмању руку, велико замрзавање билатералних односа, а проблем је у томе што је владајућим круговима у САД изузетно тешко да се помире да се светски поредак мења, појашњава он и закључује:

"Многи од њих једноставно органски нису способни да напусте идеју о сопственој супериорности".

"Наша позиција, заснована на одлучности да се постигну наши циљеви, на крају треба да доведе Вашингтон до закључка да је преиспитивање неопходно, и да је тражење компромиса у односима са Русијом једини прави пут".

Рјабков, такође, понавља да је за Русију "категорички неприхватљиво да Украјина постане чланица НАТО-а", и додаје да је остваривање свих зацртаних циљева у оквиру СВО данас императив за руско руководство.

Без ове две ствари не да се не може говорити о нашој безбедности, већ се не може говорити чак ни о обустављању СВО. Уколико ови услови буду испоштовани, ни тада се не може рећи да је Русија у целини безбедна, узимајући у обзир агресивну природу НАТО-а, која је последњих година јаче изражена. Стога, без "кардиналне промене антируске политике коју спроводе САД и њихови штићеници", и без сарадње засноване на једнакости не може бити речи о "озбиљном и квалитетном јачању наше безбедности", поручује Рјабков.

"Ми смо сигурни у нашу снагу и исправност наше политике", закључује.

image
VV inauguration
banner