Русија

Захарова одговорила Швајцарској: Докажите да хоћете мир, престаните да шаљете оружје Кијеву

Портпаролка руског министарства спољних послова је изјаву Игнациа Касиса да разматра услове за одржавање мировног самита о Украјини који "неће проћи без учешћа Русије", окарактерисала као лажну и позвала Швајцарску да обустави војну помоћ кијевском режиму
Захарова одговорила Швајцарској: Докажите да хоћете мир, престаните да шаљете оружје Кијевуwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Мировне иницијативе земаља које испоручују оружје кијевском режиму су манипулација, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући реакцију швајцарског министарства спољних послова на руско-швајцарске преговоре у УН.

Наиме, швајцарски министар спољних послова Игнацио Касис је након састанка са руским министром Сергејем Лавровим у седишту УН у Њујорку, рекао да без учешћа Москве неће бити мировног решења за сукоб у Украјини и да ће се дијалог Русије и Швајцарске о томе наставити.

"Тек када престанете са снабдевањем оружја и подстицањем сукоба, ваши разговори о мировним плановима, иницијативама и процесима некако могу да се идентификују као искрени, у најмању руку, или барем на очиглед не лажни", поручила је Захарова за радио "Спутњик".

А ако се настави "све ово лудило" са искоришћавањем кијевског режима како би се нанео стратешки пораз Русији, онда "о каквим мировним иницијативама или покушајима уопште говорите", упитала је Захарова.

Москва је била изненађена када је пронашла "коментаре швајцарског министарства спољних послова да траже начине да формулишу неку врсту преговарачког процеса о Украјини".

Испорука оружја Кијеву, према Захаровој, представља тест за земље које су покренуле мировне иницијативе како би утврдиле да ли је изречени предлог о миру "нешто стварно или је само још једна манипулација".

"Овакве псеудоиницијативе и лажне изјаве су осмишљене да створе илузију да постоје неке активности у циљу мира. А тамо, у дубини, настављају да шаљу оружје кијевском режиму", додала је.

Руски министар Сергеј Лавров је на састанку са швајцарским колегом на маргинама отворених дебата Савета безбедности УН, нагласио да Москва, приликом изградње билатералних односа, не заборавља да је Берн одступио до принципа неутралност и његову подршку Кијеву.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner