Русија

Песков: Имамо доказе да су Французи погинули у Харкову

Портпарол Кремља коментарисао је оптужбе француске стране да Русија наводно манипулише када говори да су у Харкову страдали француски плаћеници, као и одлуку Турске да одбори пријем Шведске у НАТО
Песков: Имамо доказе да су Французи погинули у Харковуwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Русија има доказе и информације да се страни плаћеници боре на страни кијевског режима, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков коментаришући оптужбе Француске да Русија шири дезинформације о смрти француских војника у Харкову.

"Имамо доказе. Нема ту шта да се дода", рекао је и поручио француским властима да се брижније односе према својим сународницима и да им не саветују учешће у масакру кијевског режима.

Француско Министарство спољних послова упорно игнорише тврдње руског Министарства одбране да је руска војска у зони Специјалне војне операције у Харкову ликвидирала француске војнике који су се борили на страни Украјине, што је забрањено француским законом.

Из тог разлога је руско Министарство спољних послова позвало на разговор француског амбасадора у Москви, а Државна дума планира да пошаље допис парламенту у Паризу са питањем да ли посланици знају да се француски плаћеници боре на страни Украјине. 

Коментаришући одлуку Турске да одобри пријем Шведске НАТО-у, Песков истиче да је Турска суверена држава која самостално доноси одлуке.

"То је ствар Турске као чланице НАТО-а. Они имају своје односе са Алијансом", рекао је.

Након вишемесечног оклевања, турски парламент је одобрио захтев Шведске за чланство у НАТО.

Да би Шведска постала пуноправна чланица Алијансе, потребно је да њен захтев одобри и мађарски парламент, на шта ће морати да чека још најмање месец дана, с обзиром да је тамошњи парламент на зимској паузи до друге половине фебруара.

image
VV inauguration
banner