Русија

Патрушев са иранским колегом: Настављамо да јачамо односе

Иранска делегација налази се у Москви, у којој је одржан састанак на нивоу савета безбедности две земље. Разговарано је о регионалној ситуацији и билатералној сарадњи Москве и Техерана, са посебним акцентом на новом стратешком споразуму, који би требало да буде потписан у скорије време
Патрушев са иранским колегом: Настављамо да јачамо односеwww.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Односи Русије и Ирана достижу нов ниво у свим сферама, рекао је данас секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев, који се у Москви састао са иранским колегом, секретаром Вишег савета националне безбедности Ирана Алијем Ахмадианом.

Патрушев је истакао да су Москва и Техеран усмерени на практичну реализацију постигнутих договора и да односи две земље настављају да јачају.

Разговарано је о "широком кругу руско-иранске сарадње у области безбедности", а акценат је стављен на "сарадњи савета безбедности, органа за спровођење реда и специјалних служби две земље", наводи се у саопштењу руског Савета безбедности.

Једна од тема разговора био је и нови стратешки споразум о безбедности, који је у припреми, а који би требало да буде потписан у скорије време.

"Истакнуто је да ће закључивање овог темељног документа дати снажан подстицај даљем ширењу обострано корисне сарадње у свим областима", објашњава Москва. 

Било је речи и о глобалним и регионалним тенденцијама и предстојећим билатералним и мултилатералним сусретима савета безбедности две државе за ову годину, преносе "РИА Новости". 

"Посебна пажња посвећена је борби против тероризма, питањима информационе безбедности, проблемима обезбеђивања економске безбедности Русије и Ирана у контексту санкционих притисака западних земаља, као и супротстављању 'обојеним револуцијама' и мешању у унутрашње ствари суверених држава".

Подсетимо, две земље су крајем прошле године потписале и нови Споразума о сарадњи у сфери информационе безбедности, а мало пре тога Москву је посетио и лидер Ирана Ебрахим Раиси, који је том приликом разговарао са председником Русије Владимиром Путином. 

Почетком децембра потписана је и  Декларација о борби против санкција и других једностраних мера, до чега је, како је то објаснио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, дошло због тога што су САД и њихови савезници дипломатију заменили незаконитим санкционим мерама. 

Москва је у редовном контакту са Ираном и због актуелне кризе која је погодила Блиски исток, а која се од Појаса Газе проширила проширила и на друга места у региону.

Данашњи састанак одржан је у атмосфери западних оптужби на рачун Техерана да потпирује ватру, будући да сукоб на Блиском истоку не јењава јер јеменски Хути и даље нападају америчке и израелске бродове у Црвеном мору, као и покрет Хезболах из Либана који делује на северу Израела. Оба покрета Запад доводи у везу са Ираном, али званични Техеран је демантовао умешаност у ове нападе.

image
VV inauguration
banner