Русија

Путин положио цвеће на спомен-обележје палим совјетским војницима (ВИДЕО)

Цвеће је традиционално положено на дан ослобођења Лењинграда од нацистичких нападача, које је уследило након 872 дана опсаде

Председник Русије Владимир Путин положио је данас цвеће на спомен-обележје посвећено палим совјетским борцима погинулим током Другог светског рата.

Споменик се налази у Лењинградској области, на левој обали реке Неве, где су се четрдесетих година прошлог века водиле жестоке битке против нацистичких освајача.

Полагање цвећа уприличено је поводом 80 година од ослобођења Лењинграда, које је уследило након 872 дана опсаде града, а током које је, према различитим проценама, погинуло око милион људи.

Путин је положио букет црвених ружа, обавијених црном траком, након чега се поклонио споменику и прекрстио. 

Путин је затим посетио и Пискаревско меморијално гробље, где је сахрањено око пола милиона људи. И ту је одао почаст погинулима и положио венац.

Цвеће је положио и на месту где је, у оквиру истог гробља, сахрањен његов брат Виктор, који је умро 1942. године, за време опсаде Лењинграда.

Цвеће је у граду положио и председник Белорусије Александар Лукашенко, који је данас допутовао у Санкт Петербург и одао почаст палим борцима који су одбранили Лењинград. 

Данашњи дан има посебну симболику за све грађане Русије, а посебно оне који живе у Санкт Петербургу.

На Пискаревском меморијалном гробљу раније током дана окупили су се и обични грађани, али и припадници различитих организација из разних делова Русије, као и гости из других земаља, који су полагањем цвећа, такође, одали почаст житељима Лењинграда.

image
VV inauguration
banner