Русија

Кремљ: Карлсону није потребна заштита Русије, може он сам да се снађе

Реч је о интервјуу који се чека и који ће се читати и анализирати данима, поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков
Кремљ: Карлсону није потребна заштита Русије, може он сам да се снађеwww.globallookpress.com © Cao Yang/XinHua

Америчком новинару Такеру Карлсону није потребна заштита Русије након што је интервјуисао руског председника Владимира Путина, он може да се заложи за себе, изјавио је порптарол Кремља Дмитриј Песков.

"Може он сам да се снађе. Сама Карлсонова личност и његов долазак у Русију, интервју са Путином је догађај који има посебан одјек. Не само у Америци, већ и у нашој земљи", казао је Песков.

Он је додао да је за Русију важно да што више људи широм света сазна за поглед на свет руског лидера из интервјуа који ће бити објављен 9. фебруара у поноћ по средњоевропском времену.

"Очигледно је да је реч о интервјуу који се чека и који ће се читати и анализирати данима", оцењује Песков.

Заплена имовине "Росњефта" у Немачкој неће проћи без последица

Песков је навео да ће могућа национализација имовине "Росњефта" у Немачкој заправо бити експропријација туђе имовине.

"Такви кораци поткопавају економске правне темеље у европским земљама, смањују поверење инвеститора и сигурно ће имати дубоке последице, пре свега правне, а затим економске", указао је.

Према његовим речима, Москва и Берлин не воде дијалог на нивоу владиних агенција, пошто су канали комуникације уништени.

"Русија је увек штитила своје грађане и домаће компаније и стога не искључујемо ништа да заштитимо наше интересе и да се супротставимо незаконитим корацима. За сада сама компанија штити своје интересе", поручио је Песков. 

Немачка влада предузима кораке да национализује подружнице "Росњефта" након што их је пренела под спољно управљање Немачке савезне мрежне агенције. 

Са своје стране, "Росњефт" је поднео уставну жалбу немачком Савезном административном суду против преласка својих подружница на екстерно управљање.

image