Русија

Патријарх Кирил: И данас нам је потребно јединство државе и цркве

Двоглави орао са руске заставе је наслеђе из Византије где је представљао јединство црквених и државних власти, истакао је поглавар Руске православне цркве
Патријарх Кирил: И данас нам је потребно јединство државе и црквеwww.globallookpress.com © MFA Russia

Двоглави орао који се налази на руској застави је наслеђе из Византије где је симболизовао јединство цркве и државе, поручио је патријарх московски и целе Русије Кирил, одговарајући на питање православног теолога из Србије Борка Топаловића у вези са двоглавим орлом који се налази на руској застави и за ког неки сматрају да симболизује везу Русије са Европом и Азијом.

Говорећи на Светском омладинском фестивалу у Сочију, патријарх је додао да ни данас није против те симболике.

"Византија је била наследница Римског царства, а онда је постала православна империја. Византија је имала патријарха и сва њена култура се формирала под утицајем православља. А симфонију цркве и државе представили су симболично у виду двоглавог орла. Изнад глава оба орла налази се круна у знак поштовања значаја црквене и светске власти", објаснио је поглавар Руске православне цркве.

Том симболиком су показали да у јединству државе и цркве и њиховом хармоничном деловању лежи безбедност, стабилност и благодат Византијске империје, појаснио је патријарх Кирил.

"Нисам против те симболике ни данас", додао је он.

"Савремена култура и филмови воде ка уништењу породице. Уколико свет постане целина у којој ће живети егоисти онда ће доћи до краја цивилизације", рекао је патријарх и додао да егоизам не подразумева љубав и пријатељство.

Млади људи би требало да искористе своју снагу да промене свет на боље, а старији да им помогну у томе, поручио је.

Свет ће или бити мултиполаран или неће постојати, нагласио је патријарх Кирил и додао да свет неће бити одржив ако се њиме буде управљало из јендог центра.

"Стога наши позиви и напори да дође до мултиполарног света и веће правде указују на нашу жељу да свет настави да постоји", објаснио је поглавар Руске православне цркве и поручио омладини да је будућност у њиховим рукама.

За Русију су породичне вредности изузетно важне, али и оне које се тичу православне вере, нагласио је.

"У свету је данас тешка ситуација. Хвала Богу на томе што многи данас у Русији виде светло на крају тунела", указао еј патријарх.

Неопходно је да се осмисли систем узајамне подршке и солидарности, проучио је и додао да је слобода без одговорности анархија, а одговорност без слободе је ропство.

Земље у развоју, међу којима је Африка, теже ка богатству иако се у исто време у развијеним, богатим земљама дешава духовна криза, оценио је патријарх Кирил, одговарајући на питање шта ће бити са осталим светом ако је чак и богати Запад у кризи.

"Будите пажљиви да не изгубите јаку веру у Бога", поручио је патријарх, одговарајући на питање једног од представника афричког континента.

Да би свет превазишао кризу са којом се суочава, не сме да заборави на "вертикалу", односно, оно што нас спаја са Богом, закључио је патријарх Кирил.

image
VV inauguration
banner