Русија

Москва пита Шолца: Шта су причали Џонсон и представник Кијева у Истанбулу 2022?

Портпарол Кремља Дмитриј Песков се осврнуо на речи немачког канцелара да се Русија и Украјина наводно нису договарале ни о једном нацрту мировног споразума током преговора у Турској
Москва пита Шолца: Шта су причали Џонсон и представник Кијева у Истанбулу 2022?© Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да би желео да пита немачког канцелара Олафа Шолца о чему су у пролеће 2022. године разговарали тадашњи британски премијер Борис Џонсон и представник Кијева Дејвид Арахамија, ако, по мишљењу немачког лидера, подаци о мировном споразуму између Русије и Украјине представљају пропаганду.

"Желео бих да питам господина Шолца о чему је тада говорио господин Арахамија и шта је тада говорио господин Џонсон", рекао је Песков одговарајући на питање новинара Павла Зарубина.

Шолц је раније изјавио да се Русија и Украјина наводно нису договарале ни о једном нацрту мировног споразума током преговора у Истанбулу у пролеће 2022. године, називајући то руском пропагандом.

"Не, то је руска пропаганда", рекао је канцелар одговарајући на питање да ли је постојао нацрт мировног споразума између Русије и Украјине.

"Наводно је постојао готов мировни споразум између Русије и Украјине, али је то наводно спречио или (бивши британски премијер) Борис Џонсон или (председник САД) Џо Бајден. Потпуна глупост!", додао је Шолц.

Према Шолцовој верзији, преговори су прекинути, јер је Русија прераспоредила своје трупе и покренула "велику офанзиву на истоку Украјине, као и због догађаја у Бучи, где је украјинска страна извела провокацију".

Подсетимо, главни преговарач у Истанбулу и шеф парламентарне фракције странке Владимира Зеленског Давид Арахамија признао је крајем новембра прошле године да је Кијев у марту 2022. имао прилику да закључи мировни споразум, што би спречило будуће крвопролиће и под условима који би били повољнији него сада.

Према његовим речима, британски премијер Борис Џонсон је стигао у Кијев током разговора и поручио украјинским властима да наставе да се боре и да не потписују никакве споразуме са Москвом.

Председник Русије Владимир Путин у интервју америчком новинару Такеру Карслону, рекао је да су у Истанбулу били близу преговора са Кијевом.

На Карлсонову констатацију да Москва жели да сукоб у Украјини реши споразумом, Путин одговара потврдно.

"Били смо близу успеха. У Истанбулу смо припремили огроман документ који је парафирао шеф украјинске делегације. Потписао је неке одредбе, али не све. Сам је рекао, 'Ми смо спремни да потпишемо, а рат би одавно био готов; пре 18 месеци.' Међутим, дошао је британски премијер Борис Џонсон, и они су пропустили ту шансу", изјавио је Путин.

Како наводи до сада је на Западу било много буке о наношењу стратешког пораза Русији на бојном пољу, али истиче да је тамошњим лидерима сада јасно да је то тешко постићи, "ако је уопште могуће."

"По мом мишљењу, то се никада неће догодити. Чини ми се да су то сада схватили и они који су на власти на Западу. Ако је тако, морају да размишљају шта даље. Ми смо спремни за тај дијалог", закључује руски председник.

image