Русија

ЦИК Русије: Путин освојио 87,15 одсто гласова на основу обрађених 80 одсто материјала

Путинов резултат је рекордни у историји модерне Русије
ЦИК Русије: Путин освојио 87,15 одсто гласова на основу обрађених 80 одсто материјала

Владимир Путин освојио је 87,15 одсто гласова на председничким изборима у Руској Федерацији, на основу 80 одсто обрађеног изборног материјала. Николај Харитонов има 4,22 одсто гласова, Леонид Слуцки - 3,16 одсто, а Владислав Даванков - 4,04 одсто гласова, показују прелиминарни резултати Централне изборне комисије РФ.

Путинов резултат је рекордни у историји модерне Русије. Претходно је 2018. године на изборима освојио 76,69 одсто, 2012. - 63,6 одсто.

Дмитриј Медведев је победио 2008. са резултатом од 70,28 одсто. Путин је 2004. и 2000. победио са 71,31 одсто, односно 52,9 одсто гласова.

Запад је, током три дана председничких избора у Руској Федерацији, покушавао да се умеша и омете процес, па је тако пресретнуто више од 90.000 сајбер напада на портал Централне изборне комисије РФ, владиних услуга и друге ресурсе који се доводе у везу са изборима, а који су долазили из Украјине и Северне Америке. 

Сва три изборна дана остаће упамћени по, до сада, невиђеним војним нападима са украјинске територије на пограничне области Руске Федерације, али и на бирачка места и грађане који су на територији нових руских региона први пут изражавали своју бирачку вољу. Сви напади су одбијени, потврдили су из Кремља, коментаришући нападе украјинских диверзаната у Белгородској и Курској области.

Међутим, држављани Русије још једном се нису дали уплашити, како је један становник Белгорода рекао, а напади су појачали њихову мотивацију да испуне грађанску дужност. 

У Русији је право гласа имало око 110 милиона грађана, а званични резултати председничких избора требало би да буду објављени најкасније до 28. марта.

На бирачка места у Русији послато је више од 333.000 посматрача.

  • 17. мар 2024 • 21:50

    21:50

    Путин: Желим да захвалим свим грађанима Русије који су изашли на изборе и гласали

    Русија мора да буде још јача, чвршћа и ефикаснија, поручио је председник Владимир Путин током разговора са волонтерима у изборном штабу.

    "Драги пријатељи, драго ми је што сам вечерас са својим саборцима и истомишљеницима. Историја се понавља, све се понавља, а сви смо ми саборци. Желим да захвалим свим грађанима Русије који су изашли на изборе и гласали", поручио је Путин.

    Путин је захвалио свом предизборном штабу на заједничком раду, рекавши да је важан за земљу.

    Цео говор председника прочитајте у одвојеној вести.

  • 21:42

    Велики натпис на московском Музеју победе

    "Русија. Путин. Победа", на московском Музеју победе освануо је велики натпис који слави победу руског председника Владимира Путина.

  • 21:38

    Мадуро честитао Путину победу

    Председник Венецуеле Николас Мадуро честитао је Владимиру Путину победу на председничким изборима у Русији, саопштило је Министарство спољних послова те земље.

  • 21:22

    Збирни резултати гласања у новим регионима Русији

  • 21:16

    Избори у Русији су једна од главних тема ТВ канала широм света

  • 21:11

    Маргарита Симоњан о изборним резултатима: Грађани, честитам

    Главна уредница РТ и медијске групе "Расија севодња" Маргарита Симоњан навела је да су прелиминарни резултати гласања на председничким изборима у Русији "осуда свих оних који су покушали да од Руса направе нешто што они нису".

    "Па грађани, честитам! Од срца, како кажу. Деведесет одсто је директна осуда свих оних који покушавају да од нас направе оним што ми нисмо", написала је Симоњан на Телеграму.

  • 21:03

    Централни изборни штаб Владимира Путина у Москви

  • 20:48

    Председник Државне думе честитао Путину убедљиву победу на изборима

    Избори су показали консолидацију друштва и висок ниво поверења у Путина, изјавио је председник Државне думе Вјачеслав Володин.

    "Ово је победа свих грађана наше земље. Резултат гласања је премашио очекивања. Ово је одговор онима који су чинили све да наша земља не ојача и покушали да је униште. Наши противници разумеју: Путин је предност Русије. Стога су главни напади и ударци били усмерени на њега. Само независне државе имају будућност, а Русија са председником Путином ће постати још јача", написао је Володин на Телеграму.

    Он је додао да Вашингтон, Брисел и злочиначки кијевски режим нису успели да застраше људе и да су упркос опасности по живот, становници Белгородске, Брјанске, Курске области, Крима и Севастопоља, Донбаса и Новоросије дошли на бирачка места, окупили се око председника, гласајући за будућност Русије.

  • 20:46

    Леонид Слуцки: Путин победио на изборима са историјским резултатом

    Владимир Путин је победио на руским председничким изборима историјским резултатом, изјавио је председник ЛДПР  и један од кандидата за председника Русије Леонид Слуцки за "РИА Новости".

  • 20:26

    Медведев: Свим непријатељима Русије честитам блиставу победу Владимира Путина

    Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев је оценио Путинове импресивне резултате на председничким изборима и на друштвеној мрежи Икс, али уз "честитку" свим противницима Русије. 

    "Честитам свим непријатељима Русије поводом блиставе победе Владимира Путина на председничким изборима Руске Федерације", написао је Медведев на Иксу на енглеском језику. 

    У истом посту се захвалио пријатељима на подршци.

image