Русија

МСП Русије о активностима НАТО у 2023: Опет су радије уложили у рат

Алијанса је 2023. потрошила 117 милиона америчких долара на војну помоћ Украјини, а вредност оружја и војне технике која је тамо испоручена већ је превазишла 100 милијарди америчких долара, поручила је Марија Захарова
МСП Русије о активностима НАТО у 2023: Опет су радије уложили у ратwww.globallookpress.com © Roman Denisov

Буџет НАТО-а расте девету годину за редом, а само прошле године он је износио 1,1 билион америчких долара - "шта је то ако не буџет за ратове и сукобе, које је НАТО покренуо и које подгрева", упитала је данас на брифингу портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. 

"Једанаест држава чланица (Алијансе) 2023. почеле су да издвајају договорених два одсто БДП-а на одбрану, а 2024. овај број ће бити већ 18 (држава). Алијанса је 2023. потрошила 117 милиона америчких долара на војну помоћ Украјини, а вредност оружја и војне технике која је тамо испоручена већ је превазишла 100 милијарди америчких долара", рекла је Захарова, коментаришући годишњи извештај НАТО-а, који је 14. марта представио генерални секретар те организације Јенс Столтенберг. 

Осим тога, како је даље навела портпаролка, део средстава издвојених за Украјину Вашингтон је узео из фонда намењеног националној војсци Авганистана (24 милиона долара), који је требало да буде искоришћен као помоћ народу те земље. 

"Опет су радије уложили у рат", закључила је Захарова. 

Она је још подсетила да је НАТО само током прошле године организовао 130 коалиционих и 1.029 војних вежби на националном нивоу и након тога закључила: "Не треба објашњавати против кога је већина тих маневара била усмерена".

Коментари НАТО-а о изборима у Русији су покушај грубог мешања у наше послове

Захарова се осврнула и на председничке изборе у Русији, током којих је, још једном, победио Владимир Путин. Скренула је пажњу да тврдње Столтенберга да "избори у Русији нису били слободни и часни" Москва оцењује као "грубо мешање у унутрашње послове земље".

"Чудно је чути такве изјаве од званичника организације која је, под вођством Вашингтона, дуго вршила силовит притисак и спроводила директне војне агресије на независне државе", поручује Москва.

Многи се боје директног сукоба са Русијом

"Француски председник Емануел Макрон наставља да игра улогу главног европског јастреба. Он јавно изјављује да неће дозволити да га застраши руски председник В. В. Путин, јер пред собом види не велику силу, већ просечну државу која има нуклеарно оружје, али и мањи БДП од европских држава", рекла је још Захарова данас, коментаришући последње изјаве француског лидера.

"Желимо да подсетимо Емануела Макрона да би пре разговора о величини било умесно сетити се историје. У њој постоје странице којих савремени Французи не желе да се сећају. Реч је о учешћу француских војника у рату против СССР-а у саставу немачког Вермахта. Попут својих наполеонских претходника, нацисти из Француске легије стигли су до Москве, где су претрпели велике губитке", подсетила је портпаролка МСП-а.

"Емануел Макрон такође отворено говори о 'одсуству било каквих ограничења и било каквих црвених линија' и изјављује да Париз развија војне операције на тлу Украјине. Његов циљ је да 'никада' не дозволи Русији да победи у Украјини", напоменула је.

Ипак, како је додала, низ земаља је пожурио да се огради од овакве реторике, а "генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг чак је саветовао Емануела Макрона да пре својих громогласних наступа одржи консултације и заједно са савезницима из Алијансе осмисли заједнички приступ" овој проблематици.

"То само потврђује да је у Европи мало оних који су вољни да оду на украјински фронт. Многе плаше потенцијалне директне борбе са Русијом", закључила је Захарова. 

image
VV inauguration
banner