Русија

Русија не одустаје: Сутра седница СБ УН о НАТО агресији

Ако мислите да руска дипломатија у УН тако лако одустаје, онда грешите. То није наш стил, поручио је први заменик сталног представника Руске Федерације при УН Дмитриј Пољански
Русија не одустаје: Сутра седница СБ УН о НАТО агресијиGetty © Lev Radin/Pacific Press/LightRocket

Стална мисија Руске Федерације поново је затражила састанак Савета безбедности УН о агресији НАТО на Југославију, који ће бити одржан 28. марта, изјавио је први заменик сталног представника Руске Федерације при УН Дмитриј Пољански.

"Ако мислите да руска дипломатија у УН тако лако одустаје, онда грешите. То није наш стил. Поново смо тражили састанак Савета безбедности УН о агресији НАТО на Југославију. И после жестоког отпора наших противника, постигли смо да је Јапан као председавајући коначно заказао седницу за 28. март у 15 часова по њујоршком времену (22:00 по московском времену)", написао је Пољански на Телеграму.

Истакао је да Москва не гаји илузије и да ће западњаци поново гласањем оспорити "одржавање скупа и процедурално варати".

"Они могу у потпуности да рачунају на девет гласова потребних у таквим случајевима на рачун делегација које се плаше да им приговоре. Нажалост, сада је објективна ситуација у Савету безбедности: НАТО и ЕУ имају концепт 'блоковске дисциплине', њихове чланице добијају идентична упутства и гласају на исти начин (под претњом избацивања из чопора). По дефиницији, овде није могуће 'цивилизовано лобирање', како неки  сугеришу", додао је руски дипломата.

Пољански је претходно изјавио да је Русија затражила сазивање седнице Савета безбедности УН о агресији НАТО на Југославију и чека одговор председавајућег Савета безбедности.

"Русија је 25. марта у званичном писму затражила од јапанске мисије, која председава, да у блиској будућности сазове седницу Савета безбедности УН поводом 25. годишњице агресије НАТО на Југославију. Очекујемо званичан одговор", рекао је он.

Министарство спољних послова Русије раније је поручило да је Москва огорчена  некоректним и непрофесионалним понашањем Француске, која је 25. марта, заједно са западним савезницима, саботирала одржавање седнице Савета безбедности Уједињених нација посвећеној 25. годишњици НАТО агресије на СР Југославију.

image