Русија

Лавров разговарао телефоном са шефом турске дипломатије: Тема безбедност пловидбе Црним морем

Министри су разговарали и о регионалним питањима
Лавров разговарао телефоном са шефом турске дипломатије: Тема безбедност пловидбе Црним моремGetty © Arda Kucukkaya/Anadolu

Турски министар спољних послова Хакан Фидан разговарао је данас о безбедности пловидбе Црним морем и регионалним проблемима са руским колегом Сергејем Лавровом, саопштио је турски дипломатски извор за "РИА Новости".

"Министар спољних послова Хакан Фидан разговарао је телефоном са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом. Министри су разговарали о регионалним питањима и безбедности пловидбе Црним морем", казао је извор.

Наиме, Лавров је 29. марта рекао да су предлози УН и Турске који се односе на питања транспорта у Црном мору до сада били неуспешни.

Званични представник генералног секретара УН Стефан Дижарик рекао је да је шеф светске организације Антонио Гутереш у фебруару послао писма председнику Русије  Владимиру Путину, турском лидеру Реџепу Ердогану и украјинском председнику Владимиру Зеленском на тему осигурања безбедности пловидбе Црним морем.

Ердоган је раније говорио о идеји новог прописа о безбедности пловидбе Црним морем, заједно са Турском и УН.

Заменик министра спољних послова Руске Федерације Сергеј Вершињин изјавио је да се разматрају питања израде новог правилника за безбедност пловидбе у Црном мору, али се још не може рећи да ће бити могуће договорити нови пропис.

image