Русија

Руски амбасадор у Турској: САД свим снагама стварају препреке руско-турској трговини

Нови договор САД и Турске по ком ће америчка страна, пре него што уведе санкције турским компанијама за које сумња да су заобишле антируска ограничења, прво обавестити турску страну и затражити информације не доноси ништа ново – Американци желе да контролишу трговину Анкаре и Москве, оценио је Алексеј Јергов и објаснио да
Руски амбасадор у Турској: САД свим снагама стварају препреке руско-турској трговиниGetty © Westend61

Вашингтон свим силама покушава да створи препреке руско-турској трговини како би је ставио под строгу контролу, рекао је изванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Турској Алексеј Јерхов.

Нова шема рада САД и Турске о санкцијама може имати негативан утицај на трговину и обим трговинског промета са Русијом, указао је руски амбасадор, коментаришући договор Вашингтона и Анкаре по ком ће америчка страна, пре него што уведе санкције турским компанијама за које сумња да су заобишле антируска ограничења, прво обавестити турску страну и затражити информације.

"Колико се може разумети, та шема о којој је писао турски лист 'Хуријет' у принципу се не разликује много од онога што се дешавало раније. Исти алгоритам, само други угао. Главна идеја остаје непромењена", рекао је руски амбасадор и објаснио да Американци покушавају да поставе препреке руско-турској трговини.

Истовремено турска страна, доспевши под притисак, стављена је пред веома непријатан избор, закључио је Јерхов и објаснио да ће се такви маневри негативно одразити на стање руско-турске трговине и обим трговинског промета.

Јерхов је и раније указивао да Американци "тероришу" турска предузећа која раде са Русијом, а притисак на те компаније из Вашингтона је у супротности са нормама међудржавне комуникације. Проблем са платним трансферима из Русије у Турску нигде није нестао, наставља се потрага за решењем, рекао је тада.

Истовремено, како је рекао извор у банкарском сектору, САД, малтене претећим тоном, упозоравају турске приватне банке да пажљиво провере платне трансфере.

image