Свет

Нова теорија о саботажи Северног тока: Независни истражитељ упире прст у Британце

Независни фински истражитељ је, на основу јавно доступних података, пружио аргументе који Велику Британију представљају као главног кривца за напад на Северни ток
Нова теорија о саботажи Северног тока: Независни истражитељ упире прст у Британцеwww.globallookpress.com © The Swedish Coast Guard/XinHua

Постоје назнаке да су власти Велике Британије умешане у саботажу Северног тока, закључио је фински аналитичар у ономе што је назвао "једином јавном истрагом" о терористичком чину, а преноси "Нордик тајмс", део "Еон медија групе" који, између осталог, сарађује са публикацијама универзитета Принстон и Кембриџ, као и МИТ. 

Анализирајући податке и материјале који су доступни јавности, "Мортимерова" прва хипотеза била је да Украјина стоји иза напада 26. септембра 2022. године.

Међутим, траг га је одвео ка Британцима након што је сазнао да је Алек Шелбрук, тадашњи министар за војне набавке у влади премијерке Лиз Трас, посетио поморску базу ХМНБ Клајд у Шкотској.

"Ово је наш рат колико и украјински", рекао је Шелбрук новинару којег је повео са собом. Он је затим пошао у инспекцију подморнице "Ембуш", која се вратила у луку недељу дана раније, односно недељу дана након саботаже Северног тока, и састао се са њеним капетаном и посадом. 

Како "Мортимер" тврди, церада која се на фотографијама снимљеним тог дана види на врху подморнице прекрива одељак за смештај мини подморница које рониоци користе током мисија на великим дубинама, тврдећи да је присуство цераде показатељ да је он коришћен недавно.

Поврх тога, фински истражитељ наводи да је Шелбрук био на челу посебног одреда ронилаца и стручњака за уклањање подводних експлозива.

Ова група је створена почетком 2022. године у оквиру реструктурирања Краљевске морнарице, напомиње "Нордик тајмс".

Поред уклањања експлозива и подводних радова на одржавању ратних бродова, међу надлежностима овог одреда је и "дискретно спровођење специјалних операција".

Блокирана истрага

"Нордик тајмс" наводи да су Шелбрук — али и шеф луке коју је посетио — добили отказе убрзо након његове посете, што се поклопило са оставком Трасове.

Москва је тада оптужила Лондон за умешаност у нападе, што је британска влада негирала. Парламент ове државе је, међутим, покренуо истрагу у оквиру које је требало да буду испитани чланови специјалног ронилачког одреда. Истрагу је блокирао тадашњи министар одбране Бен Волас.

Противречности са Хершовом верзијом

Чувени новинар Симор Херш је у свом извештају, састављеном на основу разговора са изворима из америчких обавештајних кругова, навео да администрација председника Америке Џозефа Бајдена стоји иза саботаже, која је, како овај носилац Пулицерове награде тврди, спроведена током НАТО војних вежби "Балтопс 22" уз помоћ норвешких специјалаца.

"Мортимер" није сагласан са тезом да је саботажа спроведена "са површине" воде, наводећи да други стручњаци сматрају да је при чину морала бити коришћена подморница.

Како преноси "Нордик тајмс", "Мортимер" сматра да су САД биле свесне наводних планова за дизање гасовода у ваздух, али су им се на крају успротивиле и уместо тога заправо покушале да помогну немачким снагама да заштите гасоводе од напада.

Хершове и "Мортимерове" приче преклапају се у курсу за подводну форензику експлозива који је у јануару 2022. одржан у војној бази Ки Вест у Флориди, а на којем су специјални рониоци Алекса Шелбрука сарађивали са одељењем ФБИ за борбу против импровизованих експлозивних направа, као и три тима за уклањање експлозива америчке морнарице.

Изјаве Лиз Трас

Још један аргумент у "Мортимеровој" причи представљају изјаве бивше премијерке Велике Британије Лиз Трас.

"Пресецамо токсичну струју и цевоводе ауторитарним режимима и јачамо нашу енергетску отпорност. Постараћемо се да не будемо повређени непромишљеним поступцима неваљаних актера у иностранству", рекла је Трас у обраћању Генералној скупштини Уједињених нација 21. септембра 2022, само пет дана пре саботаже Северног тока.

Након што се дан касније састала са Бајденовом администрацијом, Трас се повукла из јавности, да би се поново појавила три дана након напада на Северни ток.

Истог дана, према "Мортимеровим" информацијама, Велика Британија је први пут након 44 године постала нето извозник енергије.

image
VV inauguration
banner