Русија

Мишустин обећао: Биће поједностављен поступак добијања руског држављанства

Децембарским председничким декретом број 962 поједностављена је процедура за добијање руског држављанства за грађане Белорусије, Казахстана и Молдавије
Мишустин обећао: Биће поједностављен поступак добијања руског држављанства© Ramil Sitdikov - Host Photo Agency via Getty Images

Руски премијер Михаил Мишустин обећао је да ће руске власти поједноставити процес добијања руског држављанства за оне који га "желе и заслужују".

"Због људи који желе да постану грађани Русије, који то заслужују по нашим стандардима, морамо да учинимо све да поједноставимо процедуре", рекао је премијер одговарајући на питања посланика руске Думе, преноси ТАСС.

Он је подсетио да је децембарским председничким декретом број 962 поједностављена процедура за добијање руског држављанства за грађане Белорусије, Казахстана и Молдавије.

За само три месеца, како је рекао, више од 700 странаца добило је руско држављанство.

"Ми ћемо, без сумње, учинити све да поједноставимо ове процедуре, на томе ради министарство унутрашњих послова", рекао је руски премијер.

Указом председника Руске Федерације Владимира Путина о поједностављеној процедури за добијање руског држављанства грађани Белорусије који су пословно способни и навршили су 18 година моћи ће да поднесу захтев за руско држављанство без узимања у обзир период њиховог боравка у Русији од тренутка добијања боравишне дозволе, познавање руског језика, историје и основних закона земље.

Усклађеност са утврђеним периодом боравка у земљи (пет година) и познавање историје и законодавства Русије приликом подношења захтева неће бити обавезни ни за држављане Казахстана и Молдавије, али за њих је и даље обавезно познавање руског језика, наводи руска новинска агенција.

image