Русија

Медведев предложио пооштравање закона о страним агентима у Русији: Угледајмо се на САД

Закони о страним агентима у Израелу, Мађарској и Аустралији су строжи него у Грузији, али Вашингтон и Брисел немају замерке на њих, оценио је бивши руски председник, коментаришући протесте опозиције која се противи усвајању закона о страним агентима
Медведев предложио пооштравање закона о страним агентима у Русији: Угледајмо се на САД© Tanjug/Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Амерички утицај је видљив иза протеста у Грузији, који се одвијају против усвајања закона о страним агентима, навео је заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев, коментаришући протесте опозиције која се противи усвајању тог закона.

"Иза свих тих скупова стоји искусна и позната рука Холивуда. Оно што се 'демонстрантима' не свиђа код закона 'о транспарентности страног утицаја', који покушава да усвоји грузијски парламент, јесте да је то 'руска идеја', а не западна иницијатива. За разлику од грузијског, киргијског или потпуно лојалног руског закона, који дозвољава деловање страних агената, али из оправданих разлога,  од њих се захтева транспарентност и спречава скривено незаконито страно мешање у унутрашње ствари државе, у њену економију и политички живот", написао је Медведев на Телеграму.

Како додаје, закони о страним агентима постоје у бројним земљама као што су Израел, Мађарска или Аустралија, али да су у тим случајевима, Вашингтон и Брисел прилично задовољни, немају притужбе и осуде.

Медведев указује да и оне земље, које су до сада биле потпуно потчињене Англосаксонцима, све мање их воле, а да је очигледно да су њихово стрпљење и покорност до данас достигли неизбежну границу.

"Русија такође треба да промени закон, узимајући за основу нека америчка правила! На пример, требало би установити кривичну одговорност за стране агенте, као у САД. И постепено повећати број страних агената на хиљаде, као што је то код њих. Уосталом, има достојних кандидата", закључио је Медведев.

Грузијски парламент разматра предлог закона о ограничавању страног утицаја и лобирања. Документ је жестоко критикован на Западу, где је упоређен са сличним руским правилом, али се притом не помиње амерички закон о страним агентима који је на снази још од 30-тих година 20. века, дакле готово сто година. 

image