Спорт

Џајић о трци за председника ФСС: Ко на мене да врши притисак? Нисам од јуче у фудбалу

Званично најбољи српски фудбалер 20. века говорио је о бројним темама уочи избора за председника ФСС
Џајић о трци за председника ФСС: Ко на мене да врши притисак? Нисам од јуче у фудбалу© Antonio Ahel/ATAImages

Кандидат за председника Фудбалског савеза Србије (ФСС) Драган Џајић изјавио је да не постоји нико ко на њега може да врши притисак ако буде изабран за првог човека српског фудбала.

Избори за председника српске куће фудбала биће одржани 14. марта, на којима ће делегати моћи да бирају између Немање Видића и Драгана Џајића.

"Да ли ће извршна власт бити у мојим рукама ако постанем председник? То су политичке теме и оно што је неминовно. Сви ти који тако размишљају, морају да знају да ја нисам од јуче у фудбалу, знам на шта се мисли, али ко ће на мене да врши притисак? Имам права да неког волим или не волим, али ћемо радити онако како ја сматрам да треба. Нећу бити 100 година председник савеза, наставиће неко, али ћу се трудити да то буде коректно, ништа више од тога не обећавам. Нисам човек који ће да дође на функцију и да каже све ћу вам ја решити, то ми не пада на памет, нити било коме обећавам, нити сам обећао. Могу да радим онако како радим, а видећемо како ће то бити и изгледати", изјавио је Џајић у интервјуу за "Моцартспорт".

Осврнуо се бивши фудбалер Црвене звезде на улогу политичара у клубовима у Србији.

"Мислим да је у време моје играчке каријере било много више политике него што је то данас случај и било је више политичара у клубовима. Добро је за фудбал да људи из политике са највиших нивоа воде рачуна о томе, не само када је фудбал у питању, него и други спортови. Награђују се добри резултати, води се рачуна, праве се стадиони, планира се изградња националног стадиона и треба ширити даљи развој на друге средине, онолико колико држава може. Мислим да држава хоће и да јој је веома стало до успеха и резултата, када је спорт у питању, да напоменемо да се не ради само о фудбалу, него резултатима свих спортова и држави не можемо да замеримо ништа", истакао је Џајић и додао да ће њему ако буде председник приоритет бити рад на инфраструктури.

"Већ сам рекао да су моји проритети бољи фудбалски терени. Српски фудбал не потцењујем, мислим да вреди и то много више него што је представљено у јавности. Свестан сам да са улагањима може да се игра на правим теренима, а да се не дешава да одемо у децембру и јануару на припреме. Ако одем у ФСС тражићу начин како и на који начин може да се помогне неким клубовима, да направе добре терене, где је играч радостан када наступа, а не да се воде идејом ако нам буде лош терен играћемо боље против неког. Знамо да имамо проблем са бројем гледалаца на нашим стадионима, али ако у том правцу размишљамо и сагледавамо ситуацију, онда је тешко очекивати да било који председник дође на функцију и каже - Сад ћемо имати 15.000 људи у Крушевцу. То је немогуће и зависи од клубова и људи који их воде. Сви региони и лиз тих клубова воде рачуна и размишљају на који начин то могу да побољшају, да не буде само до ФСС или председника ФСС. Немогуће је свим тим захтевима одговорити", истакао је Џајић.

Питање репрезентације тврди Џајић јесте показатељ односа друштва према фудбалу.

"У последње време је било мало игнорисања репрезентације, није се долазило на стадионе. Не обећавам да ћу као председник доводити публику на стадионе, навијаче може да доведе само резултат као када смо отишли на Мундијал. Чак су људи у Србији хитали ка авионима само да би отишли у Катар. Тај успех је вратио веру у репрезентацију, с тим што смо на Мундијалу разочарали."

"Не завршава се све на томе ко ће да победи у трци за председника, да ли Драган Џајић или Немања Видић. Већ се ради и о некој перспективи за будућност, искрено то мислим. Немам разлога да другачије размишљам. Морате сагледати целу ситуацију, када уђете у ФСС са многим стварима се сусрећете, не само да ли ћемо победити Литванију. За то ће највећу одговорност имати селектор и играчи, а постоји још мноштво питања на које треба дати одговоре, да би ти резултати били бољи. Наравно треба очекивати одговорност од свих и када је фудбал у питању", рекао је између осталог Џајић.

image