Спорт

Одустали од Украјине - Шпанија и Португалија желе Мундијал 2030, али са Мароком

Фудбалски савези две пиринејске земље схватили су да идеја о организацији Светског првенства заједно са Украјином није била ништа више до популистички став
Одустали од Украјине - Шпанија и Португалија желе Мундијал 2030, али са МарокомGetty © Clive Brunskill / Staff

ФИФА је у уторак потврдила да ће на Светском првенству 2026. године бити игране чак 104 утакмице, пошто ће се 48 селекција такмичити у 12 група са по четири тима. А важне вести за будућност Мундијала стигле су и из Африке.

Кандидатуру за домаћинство Светског првенства 2030. године Шпанија и Португалија поднеће заједно са Мароком, а не Украјином, потврђено је из тима који подноси кандидатуру.

Одавно су Шпанија и Португалија истакли намеру да заједно поднесу кандидатуру за организацију Мундијала којим ће бити обележено 100 година од првог турнира под окриљем ФИФА. Но, било је нагађања око тога ко би уз њих могао да буде трећи домаћин.

Пре неколико месеци, Шпанци и Португалци су навели да разматрају да у кандидатуру укључе и Украјину, сматрајући да би тако могли да зараде додатне гласове, укључујући земљу која се тренутно налази у рату. Ипак, и њима је брзо постало јасно да такав популистички потез није реалан.

На крају је одлука ипак пала на Мароко, афричку земљу тик јужно од две пиринејске земље. Тиме би европске селекције уз Мароко могле да рачунају и на бодове фудбалских савеза из УЕФА, али и афричке конфедерације. Но, имаће велике ривале у борби за добијање организације турнира.

Јужноамеричку кандидатуру предводе Уругвај, Аргентина, Парагвај и Чиле, док би тро-континенталну кандидатуру требало да поднесу Египат, Грчка и Саудијска Арабија. Домаћини 24. Светског првенства биће изабрани на ФИФА конгресу у трећем кварталу 2024. године.

image