Спорт

Украјина није добила милијарде од продаје Челсија - британска влада "замрзнула" средства

Иако из нове фондације наглашавају да су спремни за прерасподелу огромнх средстава, власти Уједињеног Краљевства одуговлаче са препуштањем 2,34 милијарде фунти од продаје клуба чији је власник био руски милијардер Роман Абрамович
Украјина није добила милијарде од продаје Челсија - британска влада "замрзнула" средстваGetty © Clive Mason / Staff

Фондација која се оснива за помоћ Украјини са 2,34 милијарде фунти (2,9 милијарди долара) прихода од продаје фудбалског клуба Челси од стране Романа Абрамовича је скоро спремна да крене са радом, али одобрење британске владе траје дуже него што се очекивало.

"Спремни смо да кренемо и само чекамо одобрење. Постоје сложености и кашњења заснована на политичком одобрењу како између Уједињеног Краљевства и ЕУ, тако и унутар УК", рекао је Мајк Пенроуз, бивши извршни директор УНИЦЕФ у Великој Британији, који је вршилац дужности генералног директора нове фондације, преноси "Блумберг".

Пенроуз је рекао да је његов тим завршио сву папирологију потребну за оснивање фондације, укључујући предлагање генералног секретара Норвешког савета за избеглице Јана Егеланда за председавајућег и међународну ужу листу кандидата за седмочлани одбор. Одбио је да открије имена, рекавши да су све људи који су дуго били у добротворном сектору. Пенроуз је рекао да је саставио ужи избор инвестиционих менаџера који ће надгледати новац.

"Нећемо доносити никакве одлуке док не будемо знали да новац стиже. Не желимо да завршимо са добротворном организацијом, али без новца", рекао је Пенроуз.

Прошле године, влада Велике Британије је ослободила око 200.000 фунти за финансирање правних и административних трошкова оснивања добротворне организације и ангажовање стручњака да развију план за распоређивање средстава. Фондација планира да се фокусира на хуманитарне пројекте који подржавају медицинске, образовне и програме склоништа за Украјинце, рекао је Пенроуз.

Абрамович, руски бизнисмен вредан више од 7,5 милијарди долара према Блумберговом индексу милијардера, продао је фудбалски клуб са седиштем у Лондону конзорцијуму који предводи амерички инвеститор Тод Боли у мају 2022. године, након што су га Британија и Европска унија санкционисале због наводних веза са руским председником Владимиром Путином.

Абрамович је био на челу Челсије практично две деценије, пошто је лондонски клуб купио 2003. године. Током његовог газдовања, "плавци" су два пута постали прваци Европе, освојивши Лигу шампиона 2012. и 2021. године.

Скоро годину дана након продаје, средства су остала замрзнута на банковном рачуну у Великој Британији и ниједно од њих није стигло у Украјину, а министарство спољних послова Велике Британије је одбило да да коментар на ову тему.

image