Спорт

"Путинов човек" финансирао клуб из Премијер лиге упркос санкцијама Велике Британије

"Гардијан" је ексклузивно открио како је познати олигарх наставио да финансира Евертон након што је добио забрану уласка у Уједињено Краљевство
"Путинов човек" финансирао клуб из Премијер лиге упркос санкцијама Велике БританијеGetty © Oli Scarff / Staff

Узбекистанско-руски олигарх Алишер Усманов финансирао је фудбалски клуб Евертон док му је био забрањен улазак у Велику Британију, открива "Гардијан".

Овом олигарху је у писму Министарства унутрашњих послова у септембру 2021. речено да се његово присуство у Великој Британији "не сматра погодним за јавно добро", али човека којег су западни медији описивали као "омиљеног олигарха Владимира Путина", то није спречавало у помагању премијерлигашког клуба.

Та забрана, за коју се у писму наводи да ју је "лично упутила" тадашња министарка унутрашњих послова Прити Пател, уследила је шест месеци пре него што је бизнисмен санкционисан након почетка рата у Украјини. Евертонов одбор је знао за постојање његове забране путовања – али до сада не јавно.

У време када је писмо настало, Усмановов 26-годишњи нећак, Сарвар Исмаилов, био је у одбору Евертона, а Усмановове компаније су имале активне уговоре који су "убризгавали" десетине милиона фунти у клуб из Ливерпула, и то путем низа спонзорских уговора.

То укључује уговоре о правима имена за клупски терен за тренинг, који су првобитно потписани у јануару 2017, плус још један за Евертонов планирани нови стадион, најављен у јануару 2020, као и спонзорство женског тима Евертона.

Документ о искључењу, који из "Гардијана" тврде да су видели, по први пут открива како је Уједињено Краљевство сматрало Усманова "непожељним" шест месеци пре него што су његове наводне везе са режимом Владимира Путина довеле до тога да је стављен на спискове санкција од стране британске владе, ЕУ и САД.

Након што му је Министарство унутрашњих послова забранило улазак у земљу, Усманова је затим јавно санкционисало британско министарство иностраних послова у марту 2022. као део обрачуна Запада против олигарха повезаних са Путином, као део одговора на рат Русије у Украјини.

Усманов је тада описао цитирање санкција "Форин офиса" као "лажне и клеветничке оптужбе које нарушавају моју част, достојанство и пословну репутацију" и обећао да ће се борити против тога. Међутим, он је одбио да коментарише писмо Министарства унутрашњих послова, у којем се наводи да је влада Велике Британије поступила "након најпажљивијег разматрања".

Такође, "Гардијан" наводи да је портпарол Министарства унутрашњих послова одбио да коментарише овај појединачни случај.

image