Спорт

Сада и званично – Ђоковић као други носилац креће по нови Вимблдон

Посебна формула за рангирање носилаца на Вимблдону била је у употреби до 2021. године, када је одлучено да ће бити ређани према пласману на АТП и ВТА ранг-листама
Сада и званично – Ђоковић као други носилац креће по нови ВимблдонGetty © Clive Brunskill

Српски тенисер Новак Ђоковић биће други носилац на овогодишњем Вимблдону који почиње 3. јула, саопштили су организатори трећег гренд слема у сезони.

Ђоковић, седмоструки шампион Вимблдона и бранилац пехара, али и рекордер са 23 гренд слема, ипак је постављен за другог носиоца, док је за првог именован најбољи тенисер света Карлос Алкараз.

Шпанац је само лане играо на Вимблдону, где је елиминисан у четвртом колу.

Он је Новаку преотео челну позицију пре неколико дана, пошто је први пут у каријери тријумфовао на турниру у Квинсу.

Посебна формула за рангирање носилаца на Вимблдону била је у употреби до 2021. године, када је одлучено да ће бити ређани према пласману на АТП и ВТА ранг-листама.

Та формула је коришћена од почетка века (тачније од 2002. године) и чинили су је резултати на трави из последње две сезоне.

Разлог за увођење те формуле је жеља да се играчи који су специјалисти за траву, која је у свим сегментима посебна подлога, не састају у раним фазама Вимблдона.

Трећи носилац биће Рус Данил Медведев, четврти Норвежанин Каспер Руд, пети Грк Стефанос Циципас, шести Данац Холгер Руне, седми Рус Андреј Рубљов, осми Италијан Јаник Синер, девети Американац Тејлор Фриц, а десети Американац Френсис Тијафо.

Кад су у питању тенисерке, Пољакиња Ига Швјонтек је прва носитељка, друга је Арина Сабаленка из Белорусије, а трећа Елена Рибакина, која игра за Казахстан и која брани трофеј.

Вимблдон је на програму од 3. до 16. јула и игра се за наградни фонд од 44,7 милиона фунти.

image