Спорт

Аустралијан опен до краја Новакове каријере остаје у његовом дворишту

Потписан је нови уговор о домаћинству првог гренд слема сезоне који ће трајати још две деценије
Аустралијан опен до краја Новакове каријере остаје у његовом дворишту© Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino, File

Аустралијан опен остаће у тренутном дому – Мелбурн парку – најмање до 2046. године, потврдио је директор турнира Крег Тајли.

Тајли је за аустралијске медије говорио о разним темама после такмичења које је завршено претходног викенда, на којем су титуле освојили Арина Сабаленка у женској, односно Јаник Синер у мушкој конкуренцији.

Први гренд слем сезоне прошао је боље него икада раније јер је први пут у историји неког тениског турнира било више од милион посетилаца (укључујући и квалификације), а потом је стигла још једна добра вест за навијаче, али и играче, међу којима је сигурно и Новак Ђоковић.

Тајли је потврдио да је овај турнир продужио уговор о свом одржавању у Мелбурну бар још две деценије и да ће остати на тренутној локацији најмање до 2046. године.

Срећни слем, како је популарно познат у тениском свету, има потпуно другачији статус од преостала три гренд слема – Ролан Гароса, Вимблдона и Ју-Ес опена.

Док су у Паризу, Лондону и Њујорку националне тениске федерације власници и турнира и стадиона на којима се играју, у Мелбурну је другачија прича.

Аустралијска тениска федерација, као власник турнира, склапа уговор са градом и стадионом у коме се игра. Зато је у прошлости игран и у Сиднеју и у још неколико аустралијских градова, па чак – на почетку прошлог века – и на Новом Зеланду.

Мелбурн је домаћин од 1972, прво на стадиону Кујонг, где је игран на трави. Све до 1987. године, када се преселио на данашњи комплекс и променио подлогу у бетон.

Аустралијан опен је годинама међу најбоље оцењеним турнирима на свету, на којем тенисерке и тенисери обожавају да учествују. Један од њих свакако је и Ђоковић, који је убедљиво најуспешнији спортиста у историји Ози опена.

Новак је у каријери чак 10 пута подизао "Норман Брукс" трофеј и толико је претходних година био доминантан да су "Род Лејвер арену" – највећи стадион у комплексу – прозвали његовим двориштем.

У каријери је на Аустралијан опену одиграо 101 меч и остварио 93 победе!

Извесно је да ће Србин све до краја своје каријере имати прилику да повећа рекорд на свом омиљеном месту, баш поред реке Јаре у Мелбурну.

Тајли је истакао да ће се сви из организације потрудити да њихова услуга буде и даље на највишем нивоу.

"Никада нећемо узимати ствари здраво за готово", рекао је директор турнира.

"Јер неко сутра може да дође и донесе 100 милиона долара наградног фонда, позове 32 играча и сваком гарантује барем два милиона. То је реална претња. Зато стално настављамо да се развијамо."

Он је тиме мислио на све израженије жеље Саудијске Арабије за домаћинства највећих такмичења, након добијања првог мастерс турнира који ће почети 2025. године.

Тајли је истакао и да су челници Аустралијан опена у последњих година пристали на програм током којег није било повећања плате, како би се омогућило да се турнир максимално развије.

image
VV inauguration
banner