Спорт

Билбао је ово чекао 40 година - трофеј Купа краља, сузе и еуфорију целе Баскије

Тројица репрезентативаца Србије била су део пораженог тима, а славни Атлетик је стигао до пехара који им је деценијама измицао из руку на последњем кораку
Билбао је ово чекао 40 година - трофеј Купа краља, сузе и еуфорију целе БаскијеGetty © Europa Press News / Contributor

Историја у Севиљи - фудбалери Атлетика из Билбаа освојили су Куп краља, пошто су у ноћи између суботе и недеље савладали Мајорку у финалу после бољег извођења пенала.

Баскијски великан је славио пеналима 4:2, након 1:1 у регуларном делу утакмице, чиме су не само спречили тројицу репрезентативаца Србије да стигну до трофеја, већ су прекинули и 40 година дуг пост без овог пехара.

Мајорка је повела голом Данија Родригеза у 21. минуту, а изједначио је Оихан Сансет у 50. минуту. Како победника није било ни после 120 минута, пенали су одлучивали, а за Атлетико су сви били прецизни.

Пресудили су промашаји Мануа Морланеса и Немање Радоњића, који је у игру ушао у 74. минуту. Матија Настасић је играо само током другог продужетка, док је Предраг Рајковић преседео меч на клупи.

Иначе, овај историјски успех за Билбао у Купу краља стиже први пут после 1984. године. Некада најтрофејнији шпански клуб коначно је успео да освоји национални куп, што је довело до великог славља у Билбау.

Иако се финале играло на стадиону "Картуха" у Севиљи, Атлетик је успео да распрода свој "Сан Мамес" на ком су навијачи пратили уживо пренос преко видео бимова постављених на терену. Када су коначно победили, могло је да почне велико славље:

Овај 125 година стар клуб тако је освојио 24. трофеј у Купу краља (само је Барселона испред са 31 пехаром), а претходни пехар стигао је 2021. у Суперкупу. Последњи пут прваци Шпаније били су такође 1984. године.

image