Спорт

"За ово што Пикси жели да играмо, Србији су потребна три 'монструма'"

Некадашњи фудбалер Ранко Стојић анализирао је проблеме које је Србија приказала на Светском првенству у Катару
"За ово што Пикси жели да играмо, Србији су потребна три 'монструма'"Getty © Clive Mason

Фудбалери Србије нису успели да остваре добар резултат на Светском првенству у Катару. Селекција Драгана Стојковића завршила је такмичење на последњем месту у групи, пошто је у последњем колу изгубила од Швајцарске 3:2њ.

"Орлови" су тако остали на само једном боду, окончавши такмичење као 29. селекција турнира. А некадашњи фудбалер и потом успешни менаџер Ранко Стојић анализирао је резултате неуспеха Србије.

Он је у улози стручног консултанта ТВ Аренаспорт детаљно анализирао све проблеме које је Србија показала у утакмицама против Бразила, Камеруна и Швајцарске. Како истиче, главни проблем Србије био је систем игре који се форсирао.

"Морамо да кажемо због наших гледалаца оно што видимо. Много проблема је овде, а први проблем је систем игре 3-5-2. Рекли смо да можемо да имамо проблем ако они подигну бекове. Ушли су отворено у меч, њихов селектор је одлично скенирао Србију, знао шта је проблем у овом систему са нашим врло офанзивним бековима. Видели смо колико нам је Родригез проблема направио", започео је Стојић анализу Србије на Мундијалу.

Он је истакао да је по свему виђеном Србији био важнији утисак који ће оставити, а не резултат који ће забележити.

"Други проблем је што смо ми дошли овде и увек смо у први план стављали утисак, а не резултат и не такмичење. Па то нема више нигде на свету! Чак и Пеп Гвардиола, који игра најофанзивнији фудбал у Европи има испред одбране Родрија, он стоји испред четири дефанзивца. Ако хоћете баланс, морате да имате минимум пет-пет. Пет дефанзивно оријентисаних и пет офанзивних играча. С тим што један од тих пет може бити онај у средини терена, али један може бити тај осигурач. Не можете ни у једном спорту правити добре резултате без одбране."

Стојић је као пример чак узео и Жељка Обрадовића и његове невероватне успехе у европској кошарци.

"Ево питајте Жељка Обрадовића, који је освојио колико титула европских, како их је освојио? Да га питамо? Прво ће вам рећи - добра организација, добра одбрана, из тога иду брзи напади, угрожавање противника и све остало. То је неодбрањиво, ко год да анализира, примили смо осам голова на првенству, а уз то смо имали једног од најбољих голмана на првенству. Па замислите колико је нама противник претио!"

Србија је на крају са једним бодом и гол-разликом 5:8 окончала турнир. То је лошије него на Мундијалима 2010. и 2018. године, када такође нисмо успевали да прођемо групну фазу.

"Играли смо више за утисак, него за резултат, Што смо тражили то смо и добили. Добили смо утисак и добили смо никакав резултат. Убедљиво смо последњи у групи. Да бисте играли и били такмичарски конкурентни у овом систему морате да имате три 'монструма' позади коју су феноменални у игри '1 на 1', а ми то немамо. Имамо Миленковића и Павловића који су одређени потенцијал, али ако хоћемо да играмо овај систем они морају да оду хитно у Енглеску код неког доброг тренера да их научи да играју '1 на 1'. Вељковић, колико год да ми је симпатичан већ годинама, он човек игра либера као што смо га ми играли пре 30 година. Буквално тако. Одигра са лоптом, изнесе тачно, ниједном није изашао напред да игра одбрану. Реално гледано, имамо ми тај офанзивни квалитет, имамо класне играче, Митровића и Влаховића који то завршавају врхунски уз Тадића, али то није довољно", завршио је Ранко Стојић анализу игара Србије на Светском првенству.

image