Србија и Балкан

Миодраг Лекић: Билчик делује у корист одређених политичких групација у Црној Гори

Скандалозно је ако је тачно да је Билчик спречио одржавање састанка европосланика и представника Скупштине Црне Горе, рекао је кандидат за мандатара
Миодраг Лекић: Билчик делује у корист одређених политичких групација у Црној Гори© unsplash/Denis Ismailaj

Кандидат за мандатара за састав нове Владе Црне Горе Миодраг Лекић оценио је, поводом отказивања састанка Одбора Европског парламента за стабилизацију и придруживање са црногорским посланицима, да треба проверити наводе према којим је шеф делегације ЕП Владимир Билчик, спречио одржавање састанка јер је наводно разочаран усвајањем измена Закона о председнику.

Лекић је додао да би, ако би се то испоставило као тачно, сумње да словачки политичар злоупотребљава своју функцију у Европском парламенту добиле на тежини.

"То би значило да је Билчик из неког разлога деловао у корист одређених политичких групација у Црној Гори, а не према међународним правилима и нормама о деловању ЕП-а. У том случају таква ситуација имала би не само трагикомичне димензије, већ би захтевала одређене истраге и санкције. И даље настојим да верујем да се не ради о скандалу такве врсте, већ да ће се званичним објашњењем из ЕП-а објаснити настали заплет", рекао је Лекић за подгоричке "Вијести".

Отказивање састанка изискује прецизна објашњења и евентуално преузимање одговорности, рекао је он, додајући да шефица црногорског парламента Данијела Ђуровић треба да објави допис ЕП-а, за који претпоставља да је стигао у Скупштину.

”Ако у допису није објашњено зашто је састанак отказан, сматрам да председница треба јавно да захтева објашњења од ЕП-а”, истакао је Лекић.

Шеф делегације ЕП-а за Црну Гору Владимир Билчик, саопштио је у уторак да је састанак Одбора ЕП са црногорским посланицима отказан због усвајања измена Закона о председнику наводећи да “Влада која би могла настати на темељу одлука које су заобишле европска начела и хитно мишљење Венецијанске комисије, а коју би водиле политичке снаге блиско повезане с Москвом, не може Црној Гори донети напредак у приступању ЕУ”.

Билчик је, такође, нагласио да се плаши да би се ситуација у Црној Гори могла погоршати, ”јер политичке снаге блиске Москви узимају превагу”, као и да у последњих пет година ниједно преговарачко поглавље није затворено.

”Гласање одржано у понедељак прети процесу приступања Црне Горе ЕУ и ризикује да гурне Црну Гору у дуготрајну политичку кризу и уставни хаос. Лидери са целог политичког спектра треба да раде на дугогодишњој преданости Црне Горе чланству у ЕУ, убрзању реформи, интеграција и испуњавању очекивања огромне већине грађана Црне Горе који подржавају будућност своје земље у ЕУ. У последњих пет година ниједно преговарачко поглавље није затворено” нагласио је.

Измене Закона о председнику, чије усвајање Венецијанска комисија није препоручила, усвојене су да би се реализовао септембарски договор скупштинске већине да Лекић буде мандатар.

image