Србија и Балкан

Подкаст "Локомотива": Бесмислено је оптуживати Русију за колонијализам

САД покушавају да учврсте своје позиције у Европи. Жртва тог процеса је и српски народ, чија је држава, упркос већинском антиатлантистичком расположењу народа, угурана у војне вежбе да Северноатлантском алијансом
Подкаст "Локомотива": Бесмислено је оптуживати Русију за колонијализам

Са гошћом, Ањом Николић, историчарком са Балканолошког института САНУ, аутори подкаста су разговарали о наслеђу и историји колонијализма, са посебним освртом на оптужбе за руски колонијализам.

"Ако упоредимо наслеђе колонијализма у Северној Америци и Аустралији са Руском Империјом, бесмислено је говорити о руском колонијализму. Где су домородачки народи у САД или у Аустралији", коментарисала је историчарка.

Деколонизација је ушла у своју последњу фазу. После застоја у том процесу од пола века, афричке земље, листом, одбацују стеге бивших и садашњих империјалистичких сила, опредељујући се за сарадњу са НР Кином и Руском Федерацијом.

Најгласнији афрички лидери, попут руководства Чада или Кеније, отворено изазивају западне силе, национализујући западне нафтне рафинерије (у случају Чада) или одбацујући амерички долар (у случају Кеније).

За то време, САД покушавају да учврсте своје позиције у Европи. Жртва тог процеса је и српски народ, чија је држава, упркос већинском антиатлантистичком расположењу народа, угурана у војне вежбе да Северноатлантском алијансом. 

Са друге стране Дрине, председник Републике Српске проглашава "антиколонијалну борбу" против "међународних" представника у Босни и Херцеговини, упозоравајући на спремност Републике Српске на осамостаљење.

Аутори подкаста су посебно разговарали и о цурењу података из Пентагона, коментаришући да није сигурно да ли је се ради о скандалозном аматеризму или о провидној "фолс флег" операцији, наглашавајући да ће аутентичност докумената најбоље потврдити судбина "узбуњивача", имајући у виду праксу атлантистичког понашања у сличним ситуацијама (Сноуден и Асанж).

Локомотива се емитује сваке суботе од 19 часова.

 

image