Србија и Балкан

Дечак из "Рибникара" лечење наставља у Чикагу

Биће потребно много времена да се сви пацијенти опораве, па следи рехабилитација, а биће потребна и психосоцијална подршка, каже Мирсад Ђерлек
Дечак из "Рибникара" лечење наставља у Чикагу© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Државни секретар Министарства здрављa Мирсад Ђерлек рекао је да се 11 рањених у масовним пуцњавама у ОШ "Владислав Рибникар" и у околини Младеновца и Смедерева још налази на болничком лечењу.

"На Институту за мајку и дете је пацијент који има озбиљне компликације због повреде вратне кичме и он ће вероватно наставити лечење у Чикагу – спремамо документацију и држава ће сносити све трошкове", рекао је Ђерлек.

Како објашњава, сви пацијенти су имали политрауме и морали су да направе приоритете приликом збрињавања. У КБЦ Земун је пацијент са ортопедским проблемима, док је деветоро рањених у Ургентном центру. Сви су стабилно и ван животне опасности.

У најтежем стању су пацијент (26) коме је одстрањен бубрег, а очекује се и интервенција на крвним судовима, затим пацијент (46) са повредом грудног коша који очекује ортопедску операцију. Девојци (18) која је задобила две прострелне ране је одстрањен бубрег, њој је повређена јетра и имала је операцију дебелог црева.

"Очекујемо још операција како бисмо је оспособили за пуштање кући", рекао је Ђерлек.

Истиче да ће бити потребно много времена да се сви пацијенти опораве, па следи рехабилитација, а биће потребна и психосоцијална подршка.

"Овако стресне ситуације које нико није очекивао остављају озбиљне последице по ментално здравље – на родитеље, ученике, наставнике, сигуран сам да ћемо обезбедити квалитетну здравствену услугу за све који су ово доживели", рекао је Ђерлек.

Какве су мере предузете

Говорећи о предузетим мерaма, Ђерлек је подсетио да су још 4. маја реаговали формирањем тимова за психолошку подршку родитељима, наставницима и ученицима, односно отварањем телефонских линија за све којима је то потребно.

У сарадњи са Министарством просвете и Уницефом штампали су флајере за децу, наставнике, родитеље, са информацијама о томе како се опходити у тим ситуацијама, како прићи деци.

Ђерлек наводи да је потребно јачање сарадње између Министарства здравља, Министарства просвете и Министарства за рад, запошљавање и социјална питања. Средњорочно се ради на пројектима који се баве решавањем криза и смањивањем последица.

"Ангажоваћемо велики број стручњака да разговарају са родитељима, наставницима, ученицима и да се види колико је све то утицало на ментално здравље у појединим школама", рекао је Ђерлек.

Трећа мера је проширивање на 1.800 школа у целој Србији, при чему се неће изоставити ни средње школе ни факултети.

"Струка ће донети најбоља решења"

Влада Србије јуче је објавила списак установа културе које могу да приме децу из ОШ "Владислав Рибникар". Како је речно, родитељи треба да се изјасне које установе су им прихватљиве, како би Министарство просвете у петак припремило план активности за следећу недељу за ученике у доступним објектима.

На питање какви ће се садржаји организовати за децу, Ђерлек је рекао да морамо бити обазриви.

"Треба поразговарати са родитељима, они најбоље познају децу, саслушати њихове предлоге, разговарати са децом – колики су њихови страхови и брига, и струка ће дати своје мишљење и донети најбоље решење за будућност деце која су прошла кроз све ово", рекао је Ђерлек.

Коментаришући ванредни инспекцијски надзор поводом примедби родитеља на рад др Ранке Радуловић током пружања психолошке подршке ученицима, Ђерлек је рекао да ће јавност о томе бити обавештена када буде поднет извештај. Ако је неко начинио пропуст биће санкционисан, рекао је Ђерлек.

image