Србија и Балкан

Орлић с председавајућим ОЕБС-у: Инсистирамо на поштовању Резолуције 1244

Председник Скупштине Србије позвао на прекид етнички мотивисаних напада на српски народ на КиМ, узурпације општина на северу и неизоставно формирање ЗСО
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Председник Народне скупштине (НС) Републике Србије Владимир Орлић нагласио је, на састанку с председавајућим ОЕБС-у и министром спољних послова Републике Северне Македоније Бујаром Османијем, да Србија подржава рад Мисије ОЕБС на Косову и Метохији, а који происходи из Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244.

"Ми инсистирамо на доследном поштовању ове обавезујуће резолуције, као и на поштовању принципа статусне неутралности ОЕБС приликом рада, на шта скрећем пажњу будући да је у прошлости било случајева злоупотреба од стране Приштине", рекао је Орлић, додајући да Београд остаје посвећен дијалогу, очувању мира и стабилности, уз јасно поштовање црвених линија, које је у више наврата предочио председник Србије Александар Вучић.

Председник НС нагласио је и да "захтевамо хитну обуставу свакодневних етнички мотивисаних напада на српски народ на КиМ, прекид узурпације општина на северу у којима живе Срби и неизоставно формирање ЗСО, у складу са потписаним, већ утврђеним обавезама".

Подсећајући да је ОЕБС једна од најзначајнијих регионалних безбедносних платформи, рекао је да Србија веома успешно сарађује с њом, као и да су уз помоћ ОДИХР реализоване важне реформе у области изборног законодавства, те да сада имамо најбоље изборне услове од увођења вишестраначја у Србији.

Посебно је поздравио динамичан развој односа Србије и Северне Македоније, како на економском, трговинском, тако и на политичком плану.

Бујар Османи је изразио задовољство због сарадње ОЕБС-а и НС, али и истакао да, упркос изазовима с којима се ОЕБС суочава, Организација подржава даље спровођење реформи у Србији и региону Југоисточне Европе.

Саговорници су се сложили да су односи између Србије и Северне Македоније на историјски највишем нивоу, те да их потврђује одлична сарадња у сфери економије, посебно остварена у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“, наведено је у саопштењу Кабинета председника Скупштине Србије.

image