Србија и Балкан

Опозиционе партије траже седницу о КиМ: Шта је држава спремна да уради?

Костић и Николић навели су и да су неки посланици већ отишли на КиМ
Опозиционе партије траже седницу о КиМ: Шта је држава спремна да уради?© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Због тренутне ситуације у јужној српског покрајини, део опозиционих партија - Српски покрет Двери, Заветници, Нови ДСС и ПОКС - затражили су одржавање седнице Скупштине Србије посвећене Косову и Метохији.

Истовремено, део опозиције критиковао је власт због, како су рекли, инертности.

Потпредседник "Двери" Иван Костић упитао је зашто седница није већ данас организована, јер је то акутно питање.

На конференцији за новинаре у холу Скупштине Србије рекао је и да је председник Скупштине Владимир Орлић још пре месец дана обећао седницу о КиМ и оценио да је невероватно да парламент расправља о, како каже, неважним стварима док се ово дешава на КиМ.

Костић је изразио бојазан да може доћи до даље ескалације и крвавих немира на КиМ и упитао шта је држава спремна да уради.

И Драган Николић из "Заветника" је оценио да се у Скупштини расправља о небитним стварима, о РЕМ-у, а не о најбитнијој - ономе што се догађа на КиМ.

"Показали смо забринутост за ситуацију на КиМ, али власт није показала одговорност", рекао је Николић тврдећи да је "пропаст" косовске политике почела потписивањем Бриселског споразума, када је Србија одустала од своје безбедности, полиције, судства, организације избора...

Костић и Николић навели су и да су неки посланици већ отишли на КиМ.

На питање новинара, Костић и Николић, као и Предраг Марсенић из Новог ДС С одбацили су могућност да учествују у раду покрета који је најавио председник Србије Александар Вучић и рекли да подржавају протесте и како су рекли, оправдан бунт народа против насиља.

image