Србија и Балкан

Влада Србије одлучила: У школе само до 6. јуна

Одлуком Владе Србије, ученици који желе, завршиће разред по раније утврђеном датуму, 20. јуна, а они који не буду задовољни својим успехом, добиће прилику да до тада поправе оцене на лични захтев
Влада Србије одлучила: У школе само до 6. јуна© Milan Maricic/ATAImages

Уместо да се школска година за све школарце заврши 20. јуна, како је планирано календаром, Влада Србије донела је одлуку о ранијем затварању образовних установа.

Како се наводи, одлука је донета због трагедија које су дубоко погодиле читаво друштво, а Министарство просвете тим поводом припрема одговарајући допис који ће током сутрашњег дана бити прослеђен школама.

"Министарство просвете и школске управе биће на располагању управама школа за појашњења", додаје се у саопштењу.

Министарство је напоменуло да ће о свим променама у школском календару, школе ће обавестити родитеље и ученике путем редовних канала комуникације.

Влада Србије је раније саопштила да је, због трагедија које су дубоко погодиле читаво друштво, донела одлуку да се школска година заврши 6. јуна у свим основним и средњим школама у Србији, а да школе могу да наставе да раде до 20. јуна за ученике који то желе.

Наиме, одлука владе је да се школска година заврши 6. јуна у свим основним и средњим школама у Србији, а да установе по сопственом нахођењу могу да наставе да раде до 20. јуна.

На овај начин ученици који желе, завршиће разред по раније утврђеном датуму.

"У том периоду могу се реализовати допунска, додатна и припремна настава, настава у природи, као и други облици образовно-васпитног рада, са циљем подстицања социјалних и емоционалних вештина ученика и активности на теме толеранције, емпатије, заједништва, подршке и захвалности", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је наш образовни систем створен са циљем да свим ученицима пружи адекватну подршку, охрабрује их на путу учења и омогући им да расту у здраве, свесне и одговорне појединце.

"У овом тренутку, важније је него икада, да се усредсредимо на оно што је најбоље за нашу децу, јер она заслужују нашу потпуну подршку, љубав и бригу", пише.

Битно је напоменути да ће сви ученици који не буду задовољни својим успехом, добити прилику да до 20. јуна поправе оцене на лични захтев.

Такође, донета је одлука да ОШ "Владислав Рибникар" остане школа.

"Основна огледна школа 'Владислав Рибникар' ће остати школа. Она ће бити реконструисана и током процеса реконструкције, биће изграђен меморијални део у знак сећања на децу и школског чувара, који су свакога дана у тој школи показивали изузетност", пише у саопштењу Владе.

Ученици ОШ "Владислав Рибинар" иду до краја године у школу

Члан савета родитеља ОШ "Владислав Рибникар" Дејан Ристић изјавио је данас да је 95 одсто родитеља на савету родитеља гласало да се школска година не скраћује и да деца похађају наставу до 20. јуна, односно до редовног краја школске године.

"Најновије изјашњавање савета родитеља, нашег репрезентативног тела које представља децу и родитеље, у понедељак вече резултирало је томе да је 95 одсто родитеља гласало за то да се школска година не сркаћује, да деца до краја школске године иду редовно на наставу и то јесте нешто што је жеља деце. У овом тренутку више од 85 одсто деце похађа редовну наставу у школи", рекао је Ристић за Танјуг.

На питање како је дошло до подељеног мишљења родитеља о даљој настави у ОШ "Владислав Рибникар", Ристић је навео да нема подељеног мишљења, већ да је нормално да након велике трагедије људи различито реагују.

"Посебно трауматично и драматично реагују породице пострадалих. Такође веома драматично и трауматично реагују породице рањених, али и ми сви остали", оценио је Ристић.

Према речима Ристића, деца су сама одлучила да похађају наставу у овој школи до краја школске године.

"За нас старије та одлука је била неочекивана, моја ћерка иде на наставу и у почетку је за супругу и мене та одлука је била неочекивана, јер смо очекивали да ће рећи да није спремна", рекао је Ристић.

Ристић је навео да родитељима и деци из О.Ш. "Владислав Рибникар" значи емпатија која постоји у друштву, као и висок степен саосећања и разумевања.

Ристић је додао и да нема разлога за журбу, као и да је потребно да у овом моменту будемо зрело друштво и зрели појединци.

"Оно што ми као родитељи ђака ОШ "Владислав Рибникар" заиста молимо, то је разумевање. Подршку имамо, немојмо журити. Пробајмо да ту рану, ако је икако могуће зацелимо", закључио је Ристић.

image