Србија и Балкан

Почиње полагање мале матуре: Данас тест из српског, следе математика и предмет по избору

Мала матура ће се полагати 21. 22. и 23. јуна у временском периоду од 9 до 11 сати
Почиње полагање мале матуре: Данас тест из српског, следе математика и предмет по избору© M. M./ATAImages

Основци од данас полажу малу матуру, која ће трајати три дана. Данас ђаци полажу тест из матерњег језика. Ове године будући средњошколци први пут ће на тесту мале матуре уместо комбинованог теста полагати тест знања из предмета по избору. 

Мала матура ће се полагати 21. 22. и 23. јуна у временском периоду од 9 до 11 сати, тако што ће се првог дана полагати матерњи језик, другога дана математика, док ће се трећег дана, за разлику од прошле години када се полагао комбиновани тест, полагати један од предмета који ученици одаберу.

Највише ученика одлучило се за тест из биологије (38 одсто), следи географија (29 одсто), историја (16 одсто), хемија (9 одсто) и на крају физика (8 одсто).

У саопштењу Владе наводи се да ће родитељи увид у прелиминарне резултате имати 25. јуна од 08.00 часова на порталу Моја средња школа, на којем ће током 25. и 26. јуна моћи да поднесу и приговор на резултате завршног испита.

И ове године листа жеља моћи ће да се поднесе путем портала Моја средња школа, уз могућност неограничених измена и допуна до 2. јула 2022. године, а родитељи ће 3. јула од 8 часова 2023. године на порталу имати увид у листу ученика распоређених по образовним профилима и смеровима у средњим школама.

За упис ученика у први разред средње школе за школску 2023/2024. годину, планирано је укупно 75.853 места.

image