Србија и Балкан

Други дан завршног теста: Мали матуранти данас полажу математику

На тест из математике треба понети графитну оловку, гумицу, лењир, троугао и шестар
Други дан завршног теста: Мали матуранти данас полажу математику© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Од девет до 11 јутрос, другог дана тродневне мале матуре, будући средњошколци полагаће тест из математике.

На тест из математике треба понети графитну оловку, гумицу, лењир, троугао и шестар.

Ученици ће сутра, у петак, полагати тест знања из предмета по избору који је ове године заменио комбиновани тест. Највише ученика одлучило се за тест из биологије (38 одсто), следи географија (29 одсто), историја (16 одсто), хемија (9 одсто) и на крају физика (8 одсто).

Ученик може да оствари највише 14 бодова на тесту из српског језика и књижевности, односно матерњег језика и књижевности, 14 бодова на тесту из математике и 12 бодова на трећем тесту.

Ученик по основу општег успеха може да оствари највише 60 бодова. Највећи број бодова који ученик може имати на основу општег успеха и успеха на завршном испиту је 100 бодова.

Родитељи ће увид у прелиминарне резултате завршног теста имати 25. јуна од 8 часова на порталу Моја средња школа, на којем ће током 25. и 26. јуна моћи да поднесу и приговор на резултате завршног испита.

И ове године листа жеља моћи ће да се поднесе путем портала Моја средња школа, уз могућност неограничених измена и допуна до 2. јула 2022. године.

Родитељи ће 3. јула од 8 сати на порталу имати увид у листу ученика распоређених по образовним профилима и смеровима у средњим школама.

За упис ученика у први разред средње школе за школску 2023/2024. годину, планирано је укупно 75.853 места. Укупан број оних који полажу испит у 2023. години је 66.970 ученика.

image