Србија и Балкан

ХДЗ и даље водећа партија у Хрватској, Милановић најомиљенији политичар

Иако водећа у анкетама, подршка Хрватској демократској заједници је у паду – забележила је најслабији резултат од октобра прошле године
ХДЗ и даље водећа партија у Хрватској, Милановић најомиљенији политичар© ATA Images

Према резултатима истраживања јавног мњења "Цробарометра" за јун, Хрватска демократска заједница (ХДЗ) и даље је водећа странка у Хрватској с подршком сигурних и вероватних бирача од 28,6 одсто.

Следe Социјалдемократска партија (СДП), Можемо, Мост и Домовински покрет (ДП), пренео је Index.hr.

Иако су две водеће странке забележиле благи пад рејтинга, Мост, Можемо и ДП су остварили благи пораст популарности овог месеца.

Чак 71 одсто грађана би сигурно или врло вероватно изашло на изборе, док њих четири одсто нема јасан став о томе.

Према истраживању, 28,6 одсто испитаних подржава ХДЗ, што је најслабији резултат ове странке од октобра прошле године. Подршка ХДЗ-у је први пут у последња четири месеца пала испод 30 одсто.

СДП такође бележи пад подршке други месец заредом, будући да само 11,7 одсто испитаника подржава ту странку.

Платформа Можемо бележи раст рејтинга трећи месец заредом и подржава је 10 одсто испитаника.

Странке Мост и Домовински покрет такође бележе раст подршке. Мосту је наклоњено 8,9 одсто испитаника, док Домовински покрет ужива подршку од 7,2 одсто.

Председник Хрватске Зоран Милановић налази се на првом месту најпопуларнијих хрватских политичара, позитивно га оцењује 44 одсто испитаних.

Истраживање је спроведено методом анкете у домаћинствима, обухватајући раздобље од краја претходног месеца до прве половине овог месеца.

image