Србија и Балкан

ЦИК потврдио резултате избора у Босни и Херцеговини

Почео је рок за формирање власти на свим нивоима
ЦИК потврдио резултате избора у Босни и Херцеговини© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине потврдила је резултате Општих избора за све нивое, и тиме је, како преноси РТРС, почело и одбројавање до формирања власти.

Према потврђеним резултатима, председник Републике Српске је Милорад Додик, а потпредседници су Ћамил Дураковић из реда Бошњака и Давор Прањић као представник Хрвата.

Српски члан Председништва у наредном четворогодишњем мандату биће Жељка Цвијановић, бошњачки Денис Бећировић, а хрватски Жељко Комшић.

Потврђени су резултати и за Парламентарну скупштину Босне и Херцеговине, у којој ће из Републике Српске највише посланика имати СНСД, а следе га СДС и ПДП, док је у Федерацији БиХ највише посланичких места освојио СДА, потом ХДЗ, а онда СДП.

Апсолутни победник избора за народну Скупштину Републике Српске је Додиков СНСД, кога по броју освојених мандата следе СДС и ПДП.

СДА и ХДЗ победници су избора за Парламент Федерације БиХ и кантоналне скупштине.

РТРС подсећа да је на одлуке Централне изборне комисије БиХ о утврђивању изборних резултата уложено 13 жалби Апелационом суду БиХ и још 11 жалби Апелационом одељењу Суда БиХ на одлуке које се односе на захтеве за поновно бројање.

Сви ти приговори су одбачени, а Апелационо веће Суда БиХ одбило је и жалбу опозиционих странака из Републике Српске да се пониште избори за председника и потпредседнике Републике Српске.

image
VV inauguration
banner