Србија и Балкан

Старовић: Курти хоће да искористи ратну психозу у свету да увуче Србију у сукоб с НАТО-ом

На Србији је, подвлачи, да не наседа на сваку провокацију и не олакшавамо Куртију реализацију планова, али уз одлучну одбрану својих црвених линија
Старовић: Курти хоће да искористи ратну психозу у свету да увуче Србију у сукоб с НАТО-ом© Goran Stankovic/Ministarstvo odbrane i vojske Srbije/ATAImages

Државни секретар Министарства одбране Србије Немања Старовић изјавио је да нема сумњу да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти по сваку цену хоће да увуче Србију у сукоб са НАТО-ом.

Како сматра, не постоји друго објашњење за једностране ескалаторне потезе које повлачи, а било их је, истиче, више од 40 у последње две године.

"Његова намера је да искористи општу ратну психозу која је настала након почетка рата у Украјини, како би потпалио нови сукоб, након чега би логика дипломатије уступила пред логиком рата и никоме не би било важно ко је заправо сукоб започео и са којим циљем, већ би се сврстали уз своје штићенике. Нисам до краја сигурам да му је рачуница у потпуности исправна, али извесно је да Курти следи управо такав план", рекао је Старовић у интервјуу за франкфуртске "Вести".

На Србији је, подвлачи, да не наседа на сваку провокацију и не олакшавамо Куртију реализацију планова, али уз одлучну одбрану својих црвених линија.

Каже и да је свима у међународној заједници јасно где се налазе црвене линије Србије, које су повучене тачно на месту на којем би то учинила и свака друга држава европског континента.

"Ми смо, наиме, свесни колико значај имају мир и стабилност у региону. Спремни смо да уложимо много у њихово очување. Спремни смо чак и да жртвујемо много тога како би мир и стабилност били очувани. Међутим, постоји само једна ствар коју никако не можемо да жртвујемо, а то су животи наших људи који живе на простору Косова и Метохије. Верујем да је ово здраворазумски став који би свима морао бити разумљив и прихватљив", јасан је Старовић.

На питање како оцењује безбедносну ситуацију у региону, одговара да је Балкан и даље оптерећен бројним проблемима, од којих је већина политичке природе, а покушај њиховог тумачења у кључу геополитике и безбедносних изазова неретко представља смишљену манипулацију како би се таквом врстом алармизма реализовала нека политичка агенда.

"Ипак, као објективну и значајну безбедносну претњу морамо издвојити деловање Привремених институција самоуоправе у Приштини, које континуираним једностраним мерама, свесно и са јасном намером угрожавају безбедност Срба и других неалбанаца који живе на простору наше јужне покрајине", рекао је Старовић.

Војска Србије коначно стала на ноге

У Београду ће од 25. до 28. септембра бити одржан 11. Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2023" - највећа манифестација те врсте у овом делу Европе, а Старовић напомиње да ће ове године своје производе представити чак 150 домаћих и иностраних излагача.

Указује и да је српска одбрамбена индустрија несумњиво стала на ноге након разарања којем је била изложена током НАТО агресије, али и потпуног занемаривања у деценији која је уследила, и данас представља мотор економског и технолошког развоја Србије.

"Време у којем данас живимо и потражња на светском тржишту потврђују исправност праваца развоја наше одбрамбене индустрије који су зацртани пре десетак године. Приоритет за предузећа из групације свакако представља снабдевање и опремање Војске Србије и других снага одбране, али мора се нагласити да је потражња за нашим производима на иностраном тржишту веома велика", рекао је Старовић.

Како напомиње, следећи кораци биће подизање технолошких и производних капацитета одбрамбене индустрије.

"Србија представља једину државу у ширем региону која има практично заокружен читав технолошки ланац у производњи оружја и муниције. Оно на чему тренутно радимо, уз велика улагања Владе Србије, јесте додатно подизање технолошких и производних капацитета наше одбрамбене индустрије, како бисмо задовољили све потребе Војске Србије, али и изашли у сусрет високој потражњи на међународном тржишту", казао је Старовић.

Када је реч о даљим улагањима, наводи да ће у наредних годину дана српска одбрамбена индустрија Војсци Србије испоручити више стотина комада крупне војне технике попут модернизованих тенкова, борбених возила пешадије, ракетно-артиљеријских система...

О томе колико су повећана улагања у Војску Србије, уз превасходан ослонац на домаћу индустрију, понајбоље говори податак да је у последње две године Министарство одбране уговорило испоруку средстава од домаћих предузећа у вредности која превазилази укупну вредност свих уговора закључених у двадесетогодишњем периоду између 1995. и 2015. године, напоменуо је Старовић.

image