Србија и Балкан

Каква држава, такав и новац: На Косову гомила лажних кованица евра, има их толико да су у употреби

На Косову и Метохији је толико лажних кованица од 2 евра, да у приштинском кафићу конобари више и не проверавају да ли су оригинал, преноси Ројтерс
Каква држава, такав и новац: На Косову гомила лажних кованица евра, има их толико да су у употребиGetty © Michel Porro

У једном кафићу у Приштини посетиоци толико користе лажне кованице од два евра, да особље више не проверава да ли су у питању фалсификати, а осим тога, урађени су сасвим квалитетно да је тешко извршити процену голим оком, објавио је Ројтерс.

"У почетку су сви били забринути и проверавали да ли су новчићи од два евра лажни или не", рекао је конобар Ендрит за Ројтерс.

Он и његове колеге на светлости су проверавали новчиће и бацали их на сто да провере по звуку да ли су оригинални.

"Сад више не проверавамо, можда узмемо лажни новац или га ми дамо другима. Све је исто", додаје.

Чак и у радњи у близини споменутог кафића у Приштини, кружи лажни новац. Од 11 кованица од 2 евра у каси, продавачица каже да верује да је шест лажних, али да је толико лажног новца у оптицају, да није имала избора него да га прихвати.

У приштинској полицији особље је прегледало више од 30.000 фалсификованих кованица од 2 евра у провој половини године, док их је прошле године у истом периоду било 4.451.

"Раније лажни новчићи нису били магнетни, али сада јесу. Пре су имали проблем са тежином, али сада и у томе одговарају оригиналу", рекли су приштински стручњаци за Ројтерс.

Приштинска полиција је саопштила да је тужиоцима послала 804 предмета у вези са фалсификовањем новца, а ове године 486. У априлу су ухапшени мушкарац и жена који су покушали да унесу 10.600 лажних кованица од два евра на Косово и Метохију из Северне Македоније.

Многи видео снимци на албанском језику који круже друштвеним мрежама нуде лажне новчиће и друге новчанице евра које се продају за 10 до 20 одсто мање од номималне вредности, пише Ројтерс.

И шеф приштинског предузећа за паркинг Сокол Хаволи каже да би, да је примао лажне кованице од 2 евра, сакупио до 150 евра дневно. Да би лакше препознао које су лажне добио је велике машине за проверу, које су донирале локалне банке.

Нико неће да пријави банци, да не би био ухапшен

Такозвана косовска централна банка проследила је саопштење Ројтерсу у којем наводи да банке и све финансијске институције имају обавезу да пријаве сав фалсификован новац.

Међутим, менаџер једног приштинског супермаркета, који је тражио да буде анониман, рекао за РОјтерс да му је лакше да лажне конавнице од 2 евра другим купцима, него да ризикује да одговара пред законом ако их однесе у банку.

"Не полажем ове новчиће у банку јер знам да ће позвати полицију и да могу да будем ухапшен. Враћам их клијентима следећег јутра и узимам нове током дана", казао је менаџер супермаркета.

Како је додао у изјави за Ројтерс: "Увек смо се жалили да на Косову немамо сопствену валуту, изгледа да је сада имамо – лажне кованице од два евра".

Број лажних кованица од 2 евра је ове године толико порастао, да је забележен и у централној Србији.

Како је РТ Балкан раније писао, Народна банка Србије забележила је већи број лажних кованица евра. У јуну је чак сваки четврти новчић евра у Србији био лажан, а највише у апоену од два евра.

Како су појаснили из НБС-а, пуштање у оптицај лажних кованица евра за фалсификаторе лакше је у односу на новчанице, јер онај ко прима кованице мало или нимало води рачуна о томе да ли су те кованице оригиналне.

Фалсификати су у финансијски систем Србије ушли приликом наплате путарине за возила са страним таблицама.

image