Србија и Балкан

Хирурзи ВМА први пут користили роботски скаплерски уређај за операцију плућа

Грудни хирурзи извели су захват уз помоћ најсавременијег "паметног" инструмента који омогућава већу прецизност, штедљивији приступ и бржи постоперативни опоравак пацијента
Хирурзи ВМА први пут користили роботски скаплерски уређај за операцију плућа© ВМА

Роботски стаплерски уређај први пут је употребљен током оперативног захвата ресекције плућа, десне доње лобектомије, на Клиници за грудну и кардијалну хирургију Војномедицинске академије (ВМА).

Како је саопштено из те установе, оперисан је пацијент (42) који болује од синовиосаркома и у добром здравственом стању отпуштен је на даљи кућни опоравак.

"Роботски стаплерски уређај чини операцију прецизнијом јер је могућност избора углова код пласирања инструмента и апроксимација ткива доведена до најнапреднијег нивоа", наводи се у саопштењу ВМА.

Овом методом, додаје се, такође је омогућен по ткиво штедљивији приступ, бржи опоравак пацијента, мањи број болничких дана и мања могућност за постоперативне компликације.

Како се наводи, одлука о коришћењу најсавременијег "паметног" инструмента у ВМА донета је у складу са савременим пословањем здравствених центара у свету. 

"Грудни хирурзи ВМА, као пионири савремене видеоасистиране хирургије у Србији са дугогодишњим искуством, стручно су оспособљени и захваљујући међународном усавршавању и обукама лекара из области торакалне роботике", наводи се у саопштењу.

image