Србија и Балкан

Америчка сенаторка: Београд и Приштина да се договоре, Мандић и Додик изазивају забринутост

Имала сам прилику да телефоном разговарам и са председником Србије Александром Вучићем, да и ту искажем забринутост и апелујем да уради исто - да се врати преговорима, јер је нормализација односа "двеју земаља" једини начин да разрешимо та питања, рекла је она
Америчка сенаторка: Београд и Приштина да се договоре, Мандић и Додик изазивају забринутостGetty © Anna Moneymaker

Америчка сенаторка Џин Шахин изјавила је да се нада да ће Београд и Приштина моћи да се договоре и нађу начин да живе заједно, као и да разуме да се можда неће међусобно признати, али да стране могу макар да обезбеде да грађани не живе у сукобу, страху, и да не морају да брину.

Она је за "Глас Америке", а поводом недавне посете Западном Балкану, рекла да је у региону највише брине нерешено питање односа Београда и Приштине.

Према њеним речима том приликом се састала са премијером и председницом привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и Вјосом Османи и  апеловала је на Куртија да се врати за преговарачки сто и реши питања са Београдом.

"Имала сам прилику да телефоном разговарам и са председником Србије Александром Вучићем, да и ту искажем забринутост и апелујем да уради исто - да се врати преговорима, јер је нормализација односа двеју земаља једини начин да разрешимо та питања", рекла је она.

Према њеним речима важно је да обе стране чују од ЕУ и САД да су преговори шанса за њих и да треба да раде на томе да превазиђу разлике.

"Предлог који се пред њима налази је онај око којег су се договорили, у оквиру споразума из Охрида. И надам се да размишљају како да се томе врате. Они који су одговорни за дешавања 24. септембра (у Бањској) морају да одговарају. И морамо да обезбедимо да се то никада више не деси", рекла је она.

Она је рекла да "зна да су 'Косово' и Србија рекли да им је у интересу да уђу у Европску унију и постану део Северноатлантске алијансе, због економских прилика које се тиме отварају, а искрено, и безбедносних".

"Знамо да је (председница Европске комисије) Урсула фон дер Лајен била у региону ове недеље и да су тема разговора били економски подстицаји за земље које спроводе реформе, које их приближавају ЕУ. Та шанса можда неће бити ту бесконачно, ако узмемо у обзир изазове с којима се Европа суочава – од рата у Украјини и руске инвазије на њу, преко изазова на Блиском истоку до потенцијалних конфликата у свету", рекла је она.

Сенаторку брине Додик, али и нова влада у Црној Гори

Сенаторка Шахин је рекла да је брине и "реторика" председника Републике Српске Милорада Додика.

"Веома сам забринута и због Босне и Херцеговине и све више запаљиве реторике господина (Милорада) Додика који говори о оцепљењу Републике Српске од остатка БиХ", изјавила је она.

На питање новинарке "Гласа Америке" како коментарише избор нове владе у Црној Гори и то што је, како тврде, на место председника Скупштине те земље изабран Андрија Мандић "познат по својим анти-НАТО и проруским ставовима", сенаторка каже да је "апсолутно забринута".

"Не разумем како неко може да гледа шта је Владимир Путин урадио у Украјини, извршио инвазију, убија цивиле, уништава инфраструктуру – и то зато што је та земља желела да буде део ЕУ и демократије. Не знам зашто би било која партија у Европи мислила да је тамо њена будућност", рекла је она.

Шахин напомиње да је брине и то што би неко могао да "са Путином подели шта се дешава у држави чланици НАТО-а", као и да би Америка морала да буде на опрезу.

image