Србија и Балкан

Џејмс Бонд за сиромашне: Хрватски медији о афери "Шнајдер"

Док домаћи листови тврде да је Хрвоје Шнајдер користио положај за различите субверзивне активности, у суседној Хрватској су још неодлучни да ли је у питању српска параноја, Вучићев предизборни трик или Путинова Специјална операција за ширење малигног утицаја
Џејмс Бонд за сиромашне: Хрватски медији о афери "Шнајдер"Getty © Greg Williams/Eon Productions

Први секретар амбасаде Хрватске у Београду Хрвоје Шнајдер проглашен је за персону нон грата, јер је, "током професионалног ангажовања у Републици Србији грубо изашао из оквира дипломатских норми" и прекршио Бечку конвенцију која регулише дипломатско-конзуларне односе.

Хрватска је реаговала истом мером, "чашћавајући" саветника Амбасаде Србије у Загребу Петра Новаковића истом, нон грата титулом. 

И док домаћи листови тврде да је Шнајдер користио положај за различите субверзивне активности, у суседној Хрватској су још неодлучни да ли је у питању српска параноја, Вучићев предизборни трик или Путинова Специјална операција за ширење малигног утицаја. 

"У сваком случају јесте српска унутрашња политичка представа непуних месец дана пре избора, али ја бих рекла да је ово шира руско-српска игранка, назовимо то тако, јер се Србија заправо дефинисала, колико год Европска унија покушава да је вуче према себи", казала је уредница спољне политике Дневника хрватске телевизије Нова Ивана Петровић, преноси "Дневник".

Она сматра да на овај начин Србија показује Русији да "ратује" с ЕУ и НАТО-ом.

"Наравно, овакав спектакл се засад не усуђују да направе некој јачој западној земљи јер Вучић ту ипак некако покушава да левитира и да ствара привид и прозападног политичара", истиче Петровић. 

Према њеним речима, Хрватска је за то идеална и "због суседских односа и прошлости", као и због наратива о Хрватској која није баш пријатељски настројена према Србији. 

"Тај наратив се у српском друштву проширио попут карцинома и главна је платформа за овакве ствари", казала је Петровић. 

"И ако је од Вучићеве Србије, превише је", оценио је бивши министар спољних послова Хрватске Миро Ковач за "Национал".

Загреб руши Вучића

У питању је медијско-обавјештајна акција која има за циљ да покаже како Хрватска покушава да сруши режим председника Александра Вучића и да помогне опозицији да дође на власт на изборима 17. децембра, наводи "Јутарњи".

"У ту сврху низ важних медија објавио је текстове чија је сврха да мобилишу бираче у Србији да гласају за Вучићеву власт, а Афера 'Шнајдер' је главно погонско гориво тог плана", наводи се у тексту сиптоматичног наднаслова "Загреб руши Вучића".

Портал преноси и разговор са Божидаром Шнајдером, оцем протераног хрватског дипломате. Иако цео текст није доступан на порталу, паметноме довољан и наслов: "Србија тера Шнајдера да се умили Путину: 'Конце вуче онај којем је улазак у РХ забрањен!'". 

Интересантно је да портал - који Србији спочитава падање у параноју - поручује да је Шнајдер толико битан и Србији и Путину, да је постао главна улога у представи коју режира (нагађамо) Александар Вулин. 

Тотални треш

Председник саборског Одбора за унутрашњу политику и националну сигурност Синиша Хајдаш Дончић оценио је, како преноси "Дневник" да је реч о предизборним наклапањима у Србији.

"То је дефинитивно предизборна прича у Србији. Исто као што су оптужили британску тајну службу МИ6 да стоји иза протеста пољопривредника, то изгледа као Џејмс Бонд на Фергусону", казао је хрватски посланик, додавши да је то службени став српске Владе, иако је, подсетимо, реч о тврдњи коју су пренеле "Вечерње новости".

"Тотални треш, Џејмс Бонд за сиромашне", рекао је Дончић.

Посланик Никола Грмоја из странке "Мост" поручио је да Хрватска мора Србију да стави "тамо где јој је место".

"Не знам треба ли овај потез Вучићу због избора, али ми морамо Србију да ставимо тамо где јој је место, треба да инсистирамо на плаћању ратне одштете, на процесуирању ратних злочина, на проналаску наших несталих", истакао је Грмоја, не објаснивши где је то Србији место, нити да ли наводна ратна одштета подразумева и враћање хрватског дипломатског изгнаника. 

Стјепо Бартулица из Домовинског покрета каже да му је занимљив тајминг те одлуке, "јер му се чини да Србија већ дуже време очајнички покушава да скрене пажњу са битних проблема".

"Ових дана, када се Хрватска сећа најтежих дана из новије историје, није случајно да Србија данас објављује ову одлуку. Вучић и српска власт и даље покушавају да глуме жртву и сваки покушај да се релативизује њихова улога у недавној прошлости ми ћемо с индигнацијом одбацити", рекао је Бартулица. 

Патолошки опседнути

У питању је "непријатељски чин Србије против Хрватске", оценио је Анте Летица, бивши припадник безбедносно-обавешајне агенције (СОА) у разговору за хрватску телевизију Н1.

"Ово је за Вучића потез за унутрашње политичке прилике у којима покушава да покаже како он води рачуна о сигурности Србије", сматра Летица. 

Настављајући да прича о Вучићу, Летица констатује да је српски председник "патолошки опседнут Хрватском". 

"Сваки пут кад се Србија нађе у некој незгодној позицији, он (Вучић) извлачи непријатеље у Хрватској, а потом се о томе у Србији разглаба. Морам да нагласим да је његов важан сарадник, Вулин, склоњен због веза с Русијом, али и организованим криминалом", подсећа Летица. 

По његовим речима, ово показује да Хрватска у Србији нема партнера.

"Сваки пут кад се у Србији догоди некаква нестабилност одмах се нађу неки спољни непријатељи који не воле Србију, а то су прво Хрвати, па онда и Албанци", сматра Летица.

Иако би неки имали примедбе на такво рангирање спољних непријатеља Србије, заобилазимо ту тематику зарад много интересантнијег запажања Летице, који тврди да "нема смисла да се секретар амбасаде бави обавештајним радом".

"То је можда некад било, али у овим новим моментима то више није могуће", истакао је Летица, након чега братској Хрватској остаје само да се нада да су јој дипломате бољи обавештајци од  - обавештајаца. 

image