Србија и Балкан

Изборна хроника: Чедомир Јовановић предао листу; Јеремић се пита да ли је сукоб на десници фингиран

У току је двадесет четврти дан кампање за локалне и парламентарне изборе у Србији
Изборна хроника: Чедомир Јовановић предао листу; Јеремић се пита да ли је сукоб на десници фингиран© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ / nr

У недељу у поноћ истиче рок за предају листа, а најкасније до 1. децембра је рок да се утврди збирна листа за изборе 17. децембра. До сада је проглашено 12 листа.

У питању су листе Александар Вучић – Србија не сме да стане, Ивица Дачић – премијер Србије, др Војислав Шешељ – Српска радикална странка, Милица Ђурђевић Стаменковски - Бошко Обрадовић - НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ - ДРЖАВОТВОРНА СНАГА - Српска странка Заветници - Српски покрет Двери, др Милош Јовановић – НАДА ЗА СРБИЈУ – Српска коалиција НАДА – Нoви ДСС – ПОКС – Војислав Михаиловић. савез војвођанских Мађара – ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА, ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ, Србија против насиља – Мирослав Мики Алексић - Мариника Тепић, Усаме Зукорлић и Томислав Жигманов– Уједињени за правду, СДА Санџака - др Сулејман Угљанин, Заједно за будућност и развој – Вук Јеремић, др Санда Рашковић Ивић, Синиша Ковачевић, Владимир Гајић, Марина Липовац Танасковић, Добро јутро Србијо– Саша Радуловић (ДЈБ) - Борис Тадић (СДС) - Ана Пејић (Отете бебе).

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и покрајински и локални избори у 65 градова и општина, као и покрајински избори.

Покрајински избори расписани су у четвртак 16. новембра. ПИК је прогласио изборну листу "Александар Вучић - Војводина не сме да стане". Проглашена је и листа "Ивица Дачић – премијер Србије", затим листа "Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка", као и листа "Руска странка - Срби и Руси браћа заувек!". ПИК је прогласио и листе коалиције НАДА, коју чине Нови ДСС и ПОКС, листу коју је поднео Савез војвођанских Мађара, као и листу "Србија против насиља" коју је поднела коалиција "Србија против насиља".

Локални избори биће одржани у: Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у општинама: Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Голубац, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

ГИК прогласио девет изборних листа за београдске изборе

Градска изборна комисија је на вечерашњој седници усвојила Решење о проглашењу изборне листе број 9. Саша Радуловић (Доста је било - ДЈБ) - Душко Вујошевић, Борис Тадић (Социјалдемократска странка - СДС) - Ана Пејић (Отете бебе) - Добро јутро Београде, коју је за изборе за одборнике Скупштине града Београда, расписане за 17. децембар 2023. године, поднела Коалиција Доста је било (ДЈБ) - Социјалдемократска странка (СДС).

ГИК је у наставку седнице усвојио и Решење о одбијању проглашења изборне листе под називом "Доста! Европски пут – Зоран Илић нови градоначелник Београда", коју је за изборе за одборнике Скупштине града Београда поднела коалиција "Доста! Европски пут", као и о одбијању предлога да утврди да ова изборна листа има положај изборне листе националне мањине, наводи се у саопштењу ГИК-а.

Градска изборна листа у Београду је до сада прогласила још осам изборних листа: Александар Вучић - Србија не сме да стане, Ивица Дачић-премијер Србије, Тома Фила градоначелник Београда, изборна листа Србија против насиља - Добрица Веселиновић - проф. др Владимир Обрадовић (Странка слободе и правде, Народни покрет Србије, Зелено-леви фронт, Не давимо Београд, Еколошки устанак - Ћута, Демократска странка, Покрет слободних грађана), изборна листа Милица Ђурђевић Стаменковски - Бошко Обрадовић - Национално окупљање - Државотворна снага.

ГИК је прогласио и изборну листу Др Милош Јовановић - Нада за Београд - Српска коалиција НАДА, изборна листа Руска странка - Слободан Николић, изборна листа Народна странка - Сигуран избор. Озбиљни људи - Вук Јеремић, Владимир Гајић, Др Санда Рашковић Ивић, Синиша Ковачевић, Марина Липовац Танасковић, а на синоћној седници и 8. изборну листу - Да се војска на Косово врати - Миша Вацић.

Алексић: Направићемо Србију у којој ће правда бити доступна свима

Председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић изјавио је данас на конвенцији у Краљеву да сви са листе "Србија против насиља", а чији је један од носилаца, желе да након избора направе Србију у којој ће правда бити достижна за све грађане, а образовни систем темељ друштва.

"После избора у Србији ћемо направити систем у којем су сви грађани једнаки", рекао је Алексић и додао да ће то бити Србија у којој ће бити и двоструко већа издавања за пољопривреду.

Према његовим речима, снага коалиције "Србија против насиља" је у различитости њених чланова који су сви ујединили против насиља. Додао је и да верује да ће се грађани Краљева на изборима изборити за земљу без насиља.

"Краљево је град где су рођене српска држава и српска црква, али Краљево је пре свега град добрих, поштених и храбрих људи који су се кроз векове борили за слободу и не сумњам да ће се 17. децембра изборити за нормалну Србију без насиља", рекао је Алексић.

Тадић: Желимо да се изборимо за питања од којих не одустаје нормална држава

Председник Социјалдемократске странке (СДС) Борис Тадић изјавио је да изборна листа "Добро јутро Србијо", која окупља његову странку, политичку организацију "Доста је било" и покрет "Отете бебе", жели да се избори за базична питања од којих не одустаје ниједна нормална држава.

Тадић је навео да су то питања попут територијалног интегритета и очувања питања идентитета једне нације - у овом случају српске.

"Боримо се за права свих етничких заједница у Србији, за нас је то важно јер то је питање људских права, иза којих стојимо читав наш живот", рекао је Тадић.

РИК-у предата изборна листа "Чедомир Јовановић - Мора другачије"

Републичкој изборној комисији (РИК) данас је предата изборна листа "Чедомир Јовановић - Мора другачије", за учешће на парламентарним изборима заказаним за 17. децембар.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић изјавио је да је, истовремено, у Новом Саду предата листа за покрајинске изборе, а у Скупштини Града Београда за градске.

Он је, у изјави за Танјуг пред предају листе, рекао да у изборну трку улази како би решио многе ствари: од косовског питања, до тога да Србија постане искрено демократско друштво засновано на грађанским слободама и људским правима.

Листа ЛДП-а је, како каже Јовановић "пуна другара његове деце" Михајла и Јане и зато њиховој генерацији обећава живот који сањају, а о којем је његова генерација маштала.

Вук Јеремић о заједничком наступу деснице

Носилац листе "Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи" Вук Јеремић изјавио је да је Народна странка (НС) показала највише искрености у залагању за одбацивање француско-немачког плана за Косово и Метохију, док су код осталих странака деснице страначки интереси превладали над националним, сапштила је НС.

"Странке деснице нису наступиле заједно на изборима, иако се сви слажу да бисмо тако били много јачи у залагању да француско-немачки план буде одбачен. То није била кривица Народне странке, која је у тим преговорима била најконструктивнија и није другима постављала никакве захтеве. Догодио се сукоб, фингиран или не, између Заветника и Новог ДСС-а", рекао је он.

Додао је да не зна коме је у интересу да не дође до заједничког наступа деснице, али и да наступ у више колона није у интересу српског народа и Србије.

Навео је да би Србија требало да буде војно неутрална и да би грађани Србије требало да имају право да служе војни рок у Србији, с тим што би онима који живе у матици то требало да буде обавеза.

Коалиција НАДА са Газиместана

Српска коалиција НАДА коју чини Нови ДСС и ПОКС поручила је са Газиместана на Косову и Метохији да ће одбацити француско - немачки споразум.

"На овом месту се пре много векова одиграла битка која је показала свим потоњим српским генерацијама како се бори за независност, слободу и част једног народа. И зато нико нема право да се одриче наше историје и нико нема право да се одриче дела наше државне територије", рекао је председник Нове ДСС и један од лидера коалиције НАДА Милош Јовановић.

Додао је да ће зато коалиција НАДА потпуно одбацити француско-немачки споразум.

Вучић објавио фотографију како меша чварке

Председник Србије и доскорашњи лидер Српске напредне странке огласио се из места Шупљак код Суботице.

Он је на Инстаграму објавио фотографију како меша чварке у дому породице Радић.

"Разуме се, пробао сам и чварке, и кобасице, и сланину, ама баш све што су Радићи за своје госте и укућане припремили. Хтедох да прећутим, али на крају је на ред дошла и штрудла са маком. Породица је стуб Србије, а обичаји су оно што нас је одржало. Живела Србија", поручио је Вучић.

Ђурђевић Стаменковски ушла на Косово преко шуме

Прва на листи Националног окупљања Милица Ђурђевић Стаменковски, посетила је село Растелица које се налази на две стотине метара од административне линије са Косовом и Метохијом, после чега је, како је саопштено из те листе, кроз шуму ушла на територију КиМ.

Ђурђевић Стаменковски је из села Речица поручила да је, иако јој "сепаратистичке власти у Приштини годинама забрањују улазак у покрајину јер наводно угрожава уставни поредак лажне државе", за њу битно да брани Устав Србије, наводи се у саопштењу.

Дачић: Нема уласка у НАТО

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је данас обраћајући се на скупу у Ужицу, да су политички циљеви СПС-а чврсти и да се односе на вођење самосталне и независне спољне политике, да нема признања КиМ, да нема чланства КиМ у УН и да се наставља са политиком повлачења признања.

Дачић је нагласио да су политички циљеви Социјалистичке партије Србије чврсти - водити самосталну и независну спољну политику.

"Са нашим коалиционим партнерима, гарантујемо заштиту националних и државних интереса. Наши ставови су јасни: нема признања Косова, нема учлањена Косова у Уједињене нације, наставак политике повлачења признања. Чуваћемо Републику Српску као зеницу ока свога зато што је она настала херојском борбом српског народа и залагањем Слободана Милошевића приликом Дејтонског споразума. Желимо да сачувамо добре односе са Русијом и Кином јер су то наши пријатељи", изјавио је Дачић.

Додао је да нема уласка у НАТО јер је НАТО, према речима Дачића, "извршио злочиначку агресију над нашом земљом" и да се они залажу за принцип војне неутралности.

На крају свог обраћања Дачић је поручио да је циљ Социјалистичке партије Србије на овим изборима, као и на прошлим, преузимање што веће одговорности.
"Сматрамо да је најбоље решење за Србију: Вућић-председник, Дачић-премијер. Зато што је то гарант политичке стабилности, економског и социјалног развоја у којем функционишу сви државни органи, а заштита националних и државних интереса је приоритет", поручио је Дачић.

Лазовић потврдио да се "Србија против насиља" залаже за санкције Русији

Први на листи "Србија против насиља" Радомир Лазовић потврдио је да се та опција залаже за "усклађивање спољне политике Србије са политиком ЕУ", што подразумева увођење санкција Русији.

Он је најпре покушао да иизбегне одговор на питање да ли се залаже за санкције, али је потом изустио да то јесте циљ опције коју представља.

Иначе, Лазовић је као своје занимање приликом пријаве изборне листе навео да је радник у култури, о чему је РТ Балкан већ писао.

image