Србија и Балкан

Мучила дете са посебним потребама: РТ Балкан истражује ко све може да постане лични пратилац

У случају да кривично дело злостављање и мучење почини службено лице у вршењу службе, казниће се затвором од три месеца до десет година
Мучила дете са посебним потребама: РТ Балкан истражује ко све може да постане лични пратилац© Sean Gallup/Getty Images

У четвртак, 30. новембра, у Трећем основном тужилаштву у Београду биће саслушана Ђ.Г. због сумњи да је у периоду од 6. до 8. новембра као лични пратилац злостављала и мучила малолетно дете.

С обзиром на то да је реч о најосетљивијој категорији становника, деци са сметњама у развоју, РТ Балкан истражује ко има право да постане лични пратилац, који су услови за конкурисање на овај нимало лак посао и шта је све њихов задатак.

Директор Удружења "Дечје срце" Горан Ројевић, која је пружалац услуге коју финансира Секретаријат за социјалну заштиту Града Београда, за наш портал каже да жена која се сумњичи за злостављање детета, није била у служби личног пратиоца.

"Преко нашег удружења Ђ.Г. је до 2. новембра била ангажована као лични пратилац детета у школи, а у овом периоду за који се терети, она је највероватније била приватно плаћена од стране породице у кућним условима", разјашњава на почетку разговора Ројевић.

Он каже да у Београду тренутно имају 870 личних пратилаца за исто толико малишана.

"Да би постала лични пратилац, особа по закону мора да има завршен најмање четврти степен образовања. Пролази акредитовану обуку, доноси потврду да није осуђивана или да се против ње не води судски поступак. Такође је неопходно да се лекарским прегледима потврди да је способна за рад са децом са сметњама у развоју", наводи наш саговорник.

То подразумева, како каже, да психијатар даје процену на основу психо-тестова, да се обављају тестирања на преносиве болести, као и да интерниста утврђује целокупну здравствену слику како би били сигурни да лични пратилац може да функционише под притиском, да је брза, окретна, а главни критеријуми су да воли децу и да има емпатију.

"Ово је први пут да се догађа нешто слично", наводи и додаје да у сваком тренутку за било какву помоћ, лични пратиоци на располагању имају менторе, односно лиценциране стручњаке 24 сата дневно. 

Посао личних пратилаца, иначе обухвата, помоћ при кретању детета, одржавања личне хигијене, храњења, облачења, социјализације детета, сналажење у простору (јавном саобраћају, путу до школе и сл.), али не и педагошку подршку.

"Он је ту да подржи комуникацију детета, да му пружи подршку приликом игре и других активности током слободног времена попут културних и спортских. Такође, помаже му у коришћењу прибора, припрема књига и другог, скреће пажњу на градиво које се обрађује на часу и на излагање наставника", каже директор Удружења.

Зато се, каже, изузетно радују када им дођу млади људи са завршних година факултета из струке, дефектолози, педагози, психолози, који су спремни да стекну непроцењиво искуство у пракси.

За ову врсту услуга, иначе, постоје и листе чекања које се формирају по следећим критеријумима: предност се даје породицама са једним родитељем, породицама које у свом саставу имају више од једног детета које има сметње у развоју, као и деци са првим и другим степеном подршке, а све сходно дужини чекања.

Иначе, за кривично дело злостављање и мучење, на основу Члана 137 Кривичног законика предвиђене су казне од шест месеци до пет година затвора, а у случају да дело почини службено лице у вршењу службе, казниће се затвором од три месеца до десет година.

image
VV inauguration
banner