Србија и Балкан

Стиже ли нам права зима: Необична појава у Србији, на Златибору засијала два сунца

Присунчић је ретка појава за коју се верује да најављује лоше време
Стиже ли нам права зима: Необична појава у Србији, на Златибору засијала два сунца© РТ Балкан/Зоран Шапоњић

У Србији и свету време је ове године било изузетно непредвидиво, па смо доживели невероватно јаке летње олује, температуру вишу од 20 степени у децембру, суперћелијске олује...

Они који су се данас нашли на Златибору имали су прилику да види својеврстан феномен - два сунца, то јест присунчић, што је ретка појава за коју се верује да најављује лоше време.

Упозорење за возаче

Што се тиче метеоролошких најава, Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) саопштио је да се сутра ујутру на северу и западу Србије очекује киша која се локално може и ледити при тлу.

Због ледене кише коловози ће бити клизави, те се саветује опрезна вожња. Из Путева Србије су већ данас апеловали на возаче да без зимске опреме и ланаца не крећу на пут и да прилагоде брзину кретања условима на путу.

Данас, због најављених ниских температура у јутарњим и вечерњим сатима, постоји могућност појаве местимичне поледице, поготово на деоницама које се простиру дуж речних токова, котлина и клисура, као и на путним објектима.

ЈП Путеви Србије,такође, саветују возачима да користе зимске пнеуматике, поштују ограничења брзине и да прилагоде брзину кретања условима на путу.

На путу I приоритета одржавања Б-21 Дивљака - Ивањица - Јавор и на путним правцима III приоритета одржавања на територији Ивањице, Крушевца, Новог Пазара и Врања коловози су влажни у нижим пределима, снега има местимично у расквашеном стању до пет цм, па се препоручује опрезна вожња, саопштило је јутрос Јавно предузеће Путеви Србије.

На ауто-путу И А реда број I, на деоници петља Баточина - петља Појате, има местимично магле и видљивост је смањена на 150 метара.

На ауто-путу I А реда број 4, на деоници петља Бела Паланка - петља Запад, има местимично магле и видљивост је смањена на 100 метара.

Забрана за шлепере и камионе са приколицом на снази је на путном правцу ИИ А-198 Рашка - Кути - Одвраћеница.

image