Србија и Балкан

Пукла веза Драгана Шормаза и Зоране Михајловић: "Кратка епизода, без значаја за мој живот"

Док из многих странака које су забележиле лош изборни резултат стижу вести о подношењу оставки, помало с неба па у ребра, стигло је саопштење о смени у покрету Зоране Михајловић
Пукла веза Драгана Шормаза и Зоране Михајловић: "Кратка епизода, без значаја за мој живот"© Milos Tesic/ATAImages

Шормаз има огромно политичко искуство и јасне ставове, рекла је Зорана Михајловић кад је у септембру формирала Покрет Увек за Србију и за најближег сарадника изабрала некадашњег посланика Српске напредне странке Драгана Шормаза.

Три месеца касније исти човек којег је председница покрета хвалила, избачен је из странке.

Покрет је основан само два дана након што је председник Србије Александар Вучић објавио да нас у децембру очекују ванредни избори.

Окупио је некадашње Вучићеве сараднике, од бивше министарке Михајловић, посланика Шормаза, али и саветнице Томислава Николића док је био председник Србије Станиславе Пак.

Очекивало се да ће покрет, чији су чланови у јавности препознати по ставовима против власти и заговарању идеје да Србија окрене леђа Русији и ускочи у паклени загрљај НАТО-а, изаћи на ванредне изборе.

Међутим, избори су одржани, али без учешћа новог покрета.

Док ових дана из многих странака које су забележиле лош изборни резултат стижу вести о подношењу оставки, помало с неба па у ребра, стигло је саопштење о смени у покрету Зоране Михајловић.

"Покрет Увек за Србију обавештава јавност да од данас, председник Скупштине Драган Шормаз није више део нашег тима", наводи се у саопштењу.

Поручује се да се "само преданим и посвећеним тимским радом где нема места појединачним сујетама може сменити овај аутократски режим".

"Они који не деле наша уверења, а то је да Србија мора бити на првом месту не могу бити део нашег тима. Покрет је био и биће отворен за све демократски оријентисане појединце и организације и на тај начин можемо да постигнемо оно што сви грађани и грађанке Србије заслужују - слободно и демократско друштво", наводи се.

Саопштење се завршава поруком да се покрет Шормазу захваљује на сарадњи уз жељу за успех у даљем раду.

Да је ствар отишла предалеко, јасно је и на званичном сајту покрета.

Име Шормаза, које је било тик испод председнице Зоране Михајловић, избрисано је са сајта, а на страници на којој је била његова биографија стоји обавештење: страница није пронађена.

РТ Балкан је покушао да дође до изјаве Шормаза о томе шта се догодило и објашњења зашто је, по трећи пут остао без партијске карте.

"Кратка епизода, без значаја за мој живот, тако да немам коментар", одговорио је Шормаз за РТ Балкан.

Покушали смо да дођемо до појашњења и од председнице покрета, али је Михајловић одговорила кратко: "Пише у саопштењу, за покрет је та прича завршена".

Оно што је јасно јесте да је Шормаз опет избачен из странке и то по трећи пут.

Политичку каријеру Шормаз је започео у Демократској странци Србије. Из ње је избачен у мају 2010. године након што је јавно критиковао руководство, а пре свега Војислава Коштуницу.

Из ДСС-а су тада рекли да је по среди Шормазово незадовољство јер на скупштини странке није добио ниједну битну страначку функцију.

"Онај коме је страначка идеологија прихватљивија и прихватљива једино уколико је повезана са страначком функцијом, не треба и не може да буде члан ДСС-а. Овим ДСС ставља тачку на ову страначку епизоду", поручио је тадашњи портпарол ДСС-а, а данашњи директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Шормаз је пак покушао да надмудри страначке колеге и повукао своју бланко оставку на место посланика Скупштине Србије. Том приликом уценио је ДСС речима да је спреман да понуди своју оставку, али само једној особи - Војиславу Коштуници.

"Ево одмах потписујем оставку, али нека каже он (Коштуница) данас на Председништву да ће он да буде посланик", рекао је тада Шормаз.

Иако је тврдио да не прелази у другу странку, само седам месеци касније Шормаз је прешао у Српску напредну странку и то као члан Главног одбора.

Опет је постао посланик и то у више изборних кругова, 2012. и 2016. и 2020. након којих је био шеф сталне делегације Скупштине Србије у Парламентарној скупштини НАТО-а.

У више наврата је имао изјаве противне страначким одлукама, једна од њих била је критика СНС-а због коалиције са Социјалистичком партијом Србије.

У јулу 2021. истакао је да Војска Србије не би требало да изводи војне вежбе ни са Русијом, ни са Кином, додајући да је "циљ Русије да Србија не постане део ЕУ и НАТО-а".

Посебно незадовољан био је што се његово име нашло ниско на изборној листи СНС-а. Кривца за то видео је у страначким колегама, коалиционим партнерима, али и Русима.

Сматрао је да му је место у извршној власти, а не у Скупштини.

"Време је да будем ангажован у извршној власти. Мој однос са америчким амбасадорима, званичницима, конгресменима, сенаторима је већ деценију на веома високом нивоу, а какав је њихов однос према мени видите и сами, само то није на мени да коментаришем", рекао је Шормаз.

Ситуација је кулминирала у априлу 2023. када је рекао да ће се кандидовати за председника СНС-а уколико се Вучић повуче са највише страначке функције.

Уместо тога, избачен је и СНС-а у мају 2023.

"Чекао сам да они мене избаце, као што су ме избацили из ДСС јер сам имао критике на рачун руководства. Вучић је лукавији, неће од мене да направи жртву, али свакако ћемо се разићи", рекао је Шормаз.

Неколико месеци придружује се Зорани Михајловић, да би врло брзо и тај политички ангажман био готов. Нажалост, остаћемо ускраћени за објашњење да ли су и овога пута за његово избацивање из странке криви Руси, или ипак он сам.

Али ко зна, можда је у питању судбина, јер у својој каријери, Шормаз не само што је губио политичке функције, него је у једном тренутку чак смењен и са позиције председника Ловачког савеза Србије.

image