Србија и Балкан

Зорана Михајловић: Сваки дан одлагања санкција Русији наноси штету Србији

И даље сматрам да су санкције морале да буду израз нашег усаглашавања са спољном политиком ЕУ, поручила некадашња потпредседница Владе Србије
Зорана Михајловић: Сваки дан одлагања санкција Русији наноси штету Србији© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bs

Бивша министарка и потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић поручила је да ће остати у политичком животу Србије после иступања из Српске напредне странке.

Она је у интервјуу за портал "Нова" истакла да још увек није одлучила да ли ће формирати покрет или странку, али је нагласила да ће имати своју организацију чији курс ће бити проевропски.

"Мој политички живот није почео са СНС и не може да се заврши са том странком. Он је почео још док сам била студенткиња, кад сам протестовала против Милошевића и борила се за неку бољу Србију. Дубоко верујем да не треба да стојим са стране и да само гледам шта се дешава. Дубоко верујем да морам да се борим за Србију у Европи", рекла је Михајловић и додала да не искључује сарадњу са напредњацима, иако су постали, како каже, "окренутији десној страни" и "радикалски".

Михајловић је као опцију искључила прелазак у било коју постојећу политичку организацију, странку или покрет. 

"Да будемо потпуно искрени, не очекујем подршку ни од позиције ни од опозиције", додала је бивша министарка рударства и енергетике.

Зашто сам напустила СНС?

Она је објаснила да је решила да после 13 година напусти Српску напредну странку због преображаја те партије.

"Ја сам у СНС ушла 2010, две године пре него што је странка ушла у власт. Дакле, прича да сам везана за фотељу баш и не пије воду. Ушла сам у ту странку зато што сам заиста желела да променим неке ствари", изјавила је Михајловићева додајући да јој чланство није било потребно због неких привилегија, будући да је имала диплому Универзитета у Београду, као и стан.

Некадашња висока функционерка СНС-а приметила је да је та странка по оснивању била на проевропском путу, да су сви желели да држава буде део Европске уније, а да је данас тај пут готово заустављен.

"Чини ми се да има много више радикалних потеза, а не проевропских", прецизирала је Михајловићева.

На примедбу новинара да се владајућа странка дуго мењала, те да је и она врло дуго била у владајућој структури, бивша министарка је рекла да је трпела озбиљне нападе од 2014. од партијских колега зато што је веровала да може да направи резултате.

"Моје размишљање је било следеће: Радићу и докле год могу да направим резултат, ја ћу ту бити, кад више не будем могла, ја ћу се одатле склонити. У последњим годинама мог мандата апсолутно ништа нисам могла да урадим у Министарству рударства и енергетике", рекла је она и констатовала да ниједан њен предлог није могао да прође, као и да више није могла да постигне резултате, а она је "човек који прави резултате".

О Русији

Поводом њеног става да Србија треба да уведе санкција Русији, који је једина у претходном сазиву Владе отворено промовисала, каже да се њено мишљење није променило.

"Једно је наша љубав и однос према руском народу. Друга ствар је Путинов режим. То је режим који је покренуо један освајачки рат против једне независне државе – Украјине... И тада и сада сматрам да су санкције требале да буду израз нашег усаглашавања са спољном политиком ЕУ, али и јасан знак да ми не подржавамо то што се дешава на територији Украјине", закључила је она у интервјуу.

Мислим да сваки дан одлагања прави одређену штету нашој држави, подвукла је Михајловић у интервјуу.

image