Србија и Балкан

Зорана Михајловић најавила излазак на изборе

Србија мора да иде ка Европи и место јој је на Западу, каже Зорана Михајловић
Зорана Михајловић најавила излазак на изборе© Танјуг/Сава Радовановић

Бивша министарка у Влади Србије Зорана Михајловић изјавила је да ће организација коју оснива изаћи на ванредне парламентарне изборе, уколико они буду одржани на пролеће.

Говорећи о политичкој организацији, чије формирање је раније најавила, Михајловић је у емисији "Иза вести" на Н1 рекла да још није одлучено да ли ће у питању бити политичка партија или покрет, али да ће бити промовисана најкасније до краја године.

Упитана о могућем учешћу на изборима, она је казала да уколико ванредни парламентарни избори буду одржани на пролеће, учествоваће на њима.

"Ако буду на јесен то је превише рано. Нигде не треба летети. Морате се добро организовати, то тражи време. То не можете да урадите за пар месеци", објаснила је Михајловић.

Михајловић, која је недавно тражила да после 13 година буде избрисана из чланства СНС, напоменула је да оснива организацију која ће бити на левом центру, а која ће моћи да утиче на креирање политике у Србији.

Она је истакла две најважније ствари које ће јој бити у фокусу – пут Србије у Европску унију и бављење темама које интересују грађане. Михајловић је више пута изнела став да Србија треба да уведе санкције Русији, који је у претходном сазиву Владе отворено промовисала, а недавно је поручила да се њено мишљење није променило.

"Једно је наша љубав и однос према руском народу. Друга ствар је Путинов режим. То је режим који је покренуо један освајачки рат против једне независне државе – Украјине... И тада и сада сматрам да су санкције требале да буду израз нашег усаглашавања са спољном политиком ЕУ, али и јасан знак да ми не подржавамо то што се дешава на територији Украјине", рекла је крајем априла и додала да "сваки дан одлагања прави одређену штету држави".

Према њеним речима, Србија мора да иде ка Европи и место јој је на Западу.

"Друга ствар која је јако важна је фокус на оно што грађане занима. Имате ствари које су грађанима важне, а политичаре не занимају", закључила је Михајловић и прецизирала да су то образовање, социјална политика, зелена транзиција, нове технологије.

image